IslamBosna.ba- Vozač autobusa iz Švedske je sniman kako nasilno napada izbjeglicu iz Sirije ostavljajući ga raskrvavljenih usta.
Žrtva je kasnije izjavila da se osjećao kao da su ga uhvatile Šebihe, zloglasna Assadova paramilicija.
Azilant, koji se novinarima predstavio kao Mustafa, objasnio je kako su u utorak on i njegov prijatelj Afganistanac željeli da uđu u autobus koji je u 6:15 kretao za Borgolm. Dok je njegovom prijatelju dozvoljeno da uđe u autobus, vozač je zatvorio vrata kako Mustafa ne bi ušao

Mustafa je onda pozvao prijatelja u centru za azilante koji ga je prevezao do sljedećeg autobusnog stajališta u Bodi, kako bi mogao tamo ući u autobus.
Mustafa je kazao da je prepoznao vozača i objasnio da to nije prvi put da odbija da dozvoli azilantima da uđu u njegov autobus. Mustafa je odlučio da fotografiše vozača kako bi ga prijavio nadležnim. Međutim, vozač koje je to naljutilo je odlučio da isto uradi.

“Vozač je došao do mene i želio je da me fotografiše. Pokušao sam da zaštitim lice, jer nisam se želio fotografisati”, kazao je Mustafa novinaru Barometerna.

Nakon što je odbio da se fotografiše, vozač ga je napao.

U video snimku incidenta, kojeg je snimio jedan od putnika, vidi se kako vozač vuče Mustafinu odjeću, udara ga nogama, rukama i po tijelu i potiljku govoreći ‘Mrzim vas proklete svinje”.
“Sve što sam u tom trenutku mogao vidjeti jeste da je skočio na mene i počeo me udarati”, kazao je on.
“Vozač je počeo da me davi i prokrvario sam iz usta”.

Na snimku se čuje kako vozač zahtijeva da fotografiše Mustafu koji prekriva lice. Većina konverzacije je na engleskom jeziku iako se u jednom trenutku čuje kako vozač kaže na švedskom jeziku: “Mrzim vas, proklete svinje”.
Tokom napada čuje se Mustafin plač iz straha.
Snimak prikazuje kako napad traje više od minute a vozač se vratio na svoje mjesto tek nakon što su ostali putnici intervenirali.
“Osjećao sam se kao da nisam u Švedskoj već u Siriji i da su me uhvatile Šebihe ili teroristi koji žele da me ubiju”.

Mustafa je prošle godine došao u Švedsku iz sirijskog grada Latakije. Nakon što je prešao Mediteran i Evropu, stigao je u prihvatni centar Grankullavik.
“Nikada ranije u svom životu nisam bio pretučen”, kazao je Mustafa.

“Ne mogu u potpunosti opisati ono što sam osjećao”, kazao je on objašnjavajući koliko je bio uplašen tokom napada.
Uprkos lošem iskustvu Mustafa je kazao da ne želi generalizovati o svim Šveđanima zbog incidenta.
“Dirnut sam i zahvalan na svoj podršci koju sam dobio. Ovdje ima puno prijateljski nastrojenih osoba”.
Policija je pokrenula istragu o incidentu a autobuska kompanija navodi da je vozač suspendovan.

IslamBosna.ba