IslamBosna.ba– U njegovoj borbi da izbaci halal hranu iz škola, švedski lokalni političar tvrdi da postajete muslimani ukoliko jedete halal meso.

Michael Öhman, lokalni lider krajnje desničarske Švedske demokratske stranke, je svoj komentar o halal mesu rekao za novine Sala Allehandara  ranije ove sedmice.

Članovi desničarske narodne stranke u njegovom području Heby u centralnoj Švedskoj predlažu zabranu halal mesa u školskim kantinama.
Oni tvrde da se klanjem životinja na halal način krše zakoni protiv okrutnosti nad životinjama u zemljji, ali prema njegovom nedavnom intervjuu, on također misli da ukoliko jedete halal meso automatski postajete musliman.
Lokalne obrazovne vlasti navode da se halal meso služi samo za dvoje djece koji su to tražili, piše The Local.

Na pitanje novinara da li predstavlja problem ukoliko nemuslimani jedu halal meso, Öhman je odgovorio: “Nezamislivo je da nemuslimani jedu halal meso, to je samo za vjernike…. Postajete musliman ukoliko jedete halal meso”.
Novine dalje navode: “Nema ništa magično u halal mesu da bi vas učinilo muslimanom”, na šta je Öhman odgovorio: “Da, ima”.
Sala Allehandra pita da li on kaže da je halal meso čarobno a on odgovara: “Da. To je upravo ono na šta smo upozoravali. Oni svukuda prikradaju halal”.
Na društvenim mrežama počelo je ismijavanje Öhmanovih komentara, dok se kritičari pitaju koja hrana ima više magičnih moći.

Martin Aagård komentariše: “Tvoje meso može sadržavati tragove halala”, na šta Magnus Edlund odgovara: “Šta se dešava ukoliko pomiješate halal i košer meso? Čija magija je jača?”

Drugi korisnik piše: “Samo kada biste znali koliko je čarobno halal meso. Šta mislite kako je Aladin mogao letjeti na ćilimu?”

Međutim, švedski politolog je kazao za RT da je malo vjerovatno da će dobiti širu podršku u osudi halal mesa, jer većina stanovnika ‘podržava pluralnost’, a i poštuju se muslimanske vrijednosti.
Uprkos tome, Adrian Groglopo, profesor društvenih nauka na Univerzitetu u Gothenburgu, kaže da Švedski demokrati dobijaju podršku i da bi mogli da ‘sakupe oko ’20 posto glasova na izborima ako se danas održe” i ‘postoji rasprostranjena islamofobija među (tri ili četiri) političke stranke u Švedskoj”.
“Ovo je veoma lagan način da se kaže mi ne želimo muslimane u ovoj zemlji, što je naravno raširena islamofobija”, kazao je Groglopo.
“Smiješno je reći da je halal meso vrsta magije i da ćete postati muslimanom ukoliko ga jedete. To je samo smiješno. Nema druge riječi za to. Oni su počeli da terorišu muslimane politički”, dodao je on.

IslamBosna.ba