IslamBosna.ba- Zamjenik predsjednika Svjetske unije islamske uleme (IUMS) dr. Ahmed er-Rejsuni osudio je opsadu Katara i pozvao muslimanske učenjake i intelektualce da je odbace.
U saopćenju er-Rejsuni je kazao: “Pozivamo ulemu, intelektualce, pisce i narod koji voli ummet da odbaci opsadu Katara i preduzme sve mjere da je okonča kako bi spasili Katar iz nadolazeće katastrofe”.
Er-Rejsuni je naglasio da ‘potencijalna kriza’ koja se približava Kataru bi ga uništila i da bi to utjecali na cijeli ummet i učinilo ga ‘laganim plijenom za neprijatelja’.
“Nema sumnje da je na ulemi da pojasni da je ova opsada haram”, kazao je šejh u saopćenju napominjujući da ‘islam ir razum ne prihvataju opsadu bilo kojeg naroda’.
Što se tiče El-Džezire, er-Rejsuni je kazao: “Ovaj kanal brani sunnite u Iraku, Siriji, Libanu i drugim zemljama. On brani njihovu čast, krv i imovinu”.
On je ponovio da ‘nijedan drugi kanal ne radi istu stvar za muslimane sa istim učinkom. Nikada ga nismo vidjeli da podržava Iran. Znamo da ovaj kanal podržava država snažnom voljom’.

IslamBosna.ba