IslamBosna.ba- Svjetska unija islamske uleme pokrenula je kampanju pomoći palestinskim izbjeglicama u Siriji, u izbjegličkom kampu Jermuk, koji se nalaze u veoma teškoj situaciji. Kampanja, koja je pokrenuta jučer, u subotu, nosi naziv “Spasite Jermuk”. Cilj saopćenja jeste, kako stoji u njemu “uspjeti sačuvati izbjeglički kamp od opsade, rata i anarhije i izvršiti pritisak da se zaštite civili.” U saopćenju se poziva na “prekid opsade kampa i ukazivanje hitne pomoći.”

Kampanja će se usredotočiti na prezentovanje humanitarne i socijalne katastrofe kojoj su izloženi stanovnici ovog kampa i insistiranju na pronalaženju adekvatnog političkog rješenja kako bi se ljudi u njemu zaštitili od rušenja i ubijanja.

Saopćenje Svjetske unije islamske uleme uslijedilo je nakon što su borci organizacije ID upali u kamp i ubili, prema izvještaju Opservatorije za ljudska prava 12 i uhapsili 80 njegovih žitelja.

U toku dana je i Hamas, također, krenuo u kampanju spašavanja kampa, tako da je predsjednik Politbiroa Halid Miš’al obavio niz razgovora usmjerenih na rješavanje ovog problema, javila je Anadolija. Nije precizirano s kime su razgovori obavljeni.

IslamBosna.ba