IslamBosna.ba-Svjetska unija islamske uleme je sa uznemirenjem i žalošću primila vijest o postupku tzv. Organizacije Islamske države Iraka i Šama o spaljivanju jordanskog pilota koji je bio u njihovom zarobljeništvu Muaza el-Kesasija, potvrdivši tako nastavak svog ekstremnog i islamu stranog djelovanja. Islam je čist od njihovih zločina. Ovim svojim postupkom oni oživljuju praksu Crkve iz srednjeg vijeka koja je radila na pokrštavanju muslimanskog Andalusa, a takvi postupci su neprihvatljivi i zabranjeni u našoj plemenitoj vjeri.
Unija, nakon ovog gnusnog zločina, potvrđuje sljedeće:
1. Svjetska unija islamske uleme žestoko osuđuje ovakav način ubitstva jordanskog pilota, opisujući ga zločinom i suprotnim šerijatu i vjerovjesnikovom sunnetu. Ovaj postupak je, također, u suprotnosti sa viševjekovnom praksom muslimana i nije zasnovan niti na jednom šerijatskom pravilu ili normi na osnovu kojih se donose fetve.
2. Unija potvrđuje da ova ektremna organizacija ni u čemu ne predstavlja islam, a njeni postupci konstantno nanose štetu islamu, što nas upućuje da je ona dio zavjere da se na svim meridijanima ocrne islam i muslimani.
3. Unija također želi ukazati da ovaj postupak tzv. Islamske države ne lišava spaljenog pilota odgovornosti za borbu protiv njih, stim da njemu pripadaju prava zagarantovana šerijatom, zakonima i običajima ratovanja. Također, ističemo i njihovo zanemarivanje osnovnih intencija šerijata, kao i vjerovjesničke prakse: „Vatrom kažnjava samo Gospodar vatre“ i u drugom hadisu u kojem stoji: „Vatrom kažnjava samo Allah.“
4. Svjetska unija islamske uleme poziva islamski ummet da se žestoko suprotstavi ovoj ekstremnoj i devijantnoj ideji, ljudima pojasni istinu i razotkrije ove devijantne ideje, kao i da se suprotstave ovakvim ekstremnim organizacijama koje iskrivljuju sliku islama pred svijetom.
5. Svjetska unija upućuje sućut jordanskom narodu, kraljevskoj porodici, vladi, kao i porodici el-Kesasija ali i cijelom islamskom ummetu, a svim ostalim ljudima se izvinjavamo zbog loše slike islama koja im se šalje.

IslamBosna.ba