U ime Allaha Milostivoga Samilosnog

Svjetska unija islamskih učenjaka sa divljenjem posmatra veliki napredak koji je veliki turski narod predvođen AK partijom postigao u pogledu sloboda, ljudskih prava, naučna, politička, ekonomska i društvena dostignuća, smanjenje siromaštva i nezaposlenosti. Turska je sa 111. mjesta prije Erdoanove vlade došla u prvih deset najbogatijih zemalja u svijetu.
Kada su politička dostignuća u pitanju turska spoljna politika ostavila je duboke tragove u svjetskim dešavanjima i u prevazilaženju i olakšavanju kriza u Siriji, Somaliji, Minjamaru i drugim mjestima.
Unija u svvom saopštenju ističe da su ova dostignuća rezultirala reakcijama neprijatlja islama, časti, slobode i plemenitosti, pa su počeli kovati zavjere nastojeći da obesmisle političko djelovanje i njegove pozitivne refleksije u islamskom svijetu. Nastoje postići ono što su uradili u Egiptu, što se trude uraditi u Libiji, Tunisu, i evo sada u Turskoj.
Ono što je žalosno jeste činjenica da je neprijatelj islama uspio instalirati rušilački i remetilački faktor unutar našeg, muslimanskog, društva, tako da svaka pozitivna ideja biva osporavana i rušena rukama muslimana.
U tom smislu, Unija je uputila poziv i apel turskom narodu sadržan u nekoliko tačaka:
1. Unija poziva veliki i plemeniti turski narod na jedinstvo, jedinstvo je šerijatska obaveza i njega podstiču brojni kur’anski ajeti i hadisi Allahovog Poslanika, s.a.v.s. zbog toga je obaveza turskog naroda da bude jedinstven, jer razjedinjenost sa sobom nosi brojne opasnosti za sve, kao i veliku smutnju i iskušenja čije posljedice niko ne može predvidjeti.
2. Unija poziva turski narod da očuva velika dostignuća koja je postigao u posljednjem periodu u svim oblastima zivota.
3. Unija izdaje fetvu po kojoj je obaveza suprotstaviti se svakom vidu korupcije, bilo u finansijskom, bilo u političkom ili socijalnom segmentu. Borba protiv korupcije je obaveza svim legalnim i raspoloživim sredstvima
4. Unija izdaje fetvu kojom zabranjuje svaki vid smutnje, podrivanja stabilnosti i širenja dezinformacija, bilo da se to čini posredstvom medija ili kroz finansijsiranje takvih projekata.
5. Obaveza davetskih organizacija i džemata je mnogo veća i izraženija u očuvanju ovog ambijenta i svih dostignuća koja je Turska postigla u zadnjem periodu
6. Unija islamske uleme poziva islamski ummet, a naročito ulemu, hatibe, imame da u svojim hutbama i na namazima čine dovu za turski narod da ih Uzvišeni Allah zaštiti od spletki, zla zavidnika, da sačuva tursku vladu, učvrsti njen put da što više dobra čini i služi turskom narodu i ekonomiji, a da spletke okrene protiv onih koji ih proizvode. A Allah je moćan sve što želi!
Kaže se, između ostalog, u saopštenju koje je juče izdala Svjetska unija islamske uleme, a koje su potpisali predsjednik dr. Jusuf el-Karadavi i generalni sekretar dr. Ali Karadagi

 

Izvor:http://www.iumsonline.net

Prijevod: Semir Rebronja