IslamBosna.ba– Svjetska unija muslimanske uleme (IUMS) u petak je osudila nedavnu odluku bloka predvođenog Saudijskom Arabijom da se IUMS doda na listu ‘terorističkih’ organizacija.

“Od svog osnivanja IUMS stoji kao bedem protiv terorizma i ekstremizma i dosljedno se zalagao za principe slobode, pravde i jednakosti širom svijeta”, navodi se u saopćenju IUMS-a.

Prošle sedmice, blok četiri zemlje, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, je saopćio da je dodala IUMS na svoju listu ‘terorističkih’ grupa.

“Ove optužbe protiv Unije su nelegitimne i neosnovane”, navodi se u saopćenju.

“Unija smatra ovaj pokušaj podrivanjem vjerskog i naučnog položaja institucije koja predstavlja oko 90 hiljada muslimanskih učenjaka i na stotine miliona muslimana širom svijeta”, dodaje se dalje u saopćenju.

Oni su opisali ovaj korak kao ‘neprihvatljiv, nelogičan i politički motivisan’.

IUMS dalje navodi u saopćenju: “Ovi lažni navodi su izmišljenji od ljudi koji vode politiku očaja”.

Ovaj potez je došao usred trenutne političke krize između bloka navedenih zemalja i Katara.

U junu, Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein su iznenada prekinuli sve diplomatske i trgovinske odnose sa Katarom, otpužujući ga za podršku terorističkim grupama u regionu. Katar, s druge strane, je negirao optužbe, opisujući pokušaje njegove izolacije kao kršenje međunarodnog prava.

IslamBosna.ba