Domaći političari kaže Radmanović trebali bi da preuzmu odgovornost za vođenje zemlje:Ponovo dolazi do izražaja “plač” nekih političara i raznih drugih krugova iz Sarajeva oko OHR-a i visokog predstavnika. BiH više ne treba visoki predstavnik međunarodne zajednice. BiH treba konsenzus oko realizacije uslova koji su postavljeni na putu prema EU u koje prioritetno spadaju uslovi Vijeća za implementaciju mira.


I BiH treba da se pita

 

Radmanović ističe da je neophodno da se i BiH pita u cijelom procesu razvoja situacije u vezi OHR-a, a ne da samo međunarodna zajednica postavlja svoje uslove. Mislim da je BiH u cjelini demokratski u evropski sazrela, da je većina njenih političara sazrela i da mora da kaže jasan stav u vezi ovog pitanja.

 

Radmanović je rekao da nije isključeno da PIC na upražnjenu funkciju imenuje i Prvog zamjenika Rafi Gregorijana, ali i da je BiH sazrela da nastavi putem evropskih integracija bez visokog predstavnika.

Mislim da je dosta komplikovana procedura imenovanja visokog predstavnika. Ne želim da je proučavam posebno, jer ja mislim da nam ne treba visoki predsatvnik. To je odgovor i može li Prvi zamjenik obavljati ovu dužnost. Ako ga oni koji su zaduženi za to imenuju, onda može. Ali ja mislim da BiH može nastaviti već od ovog mjeseca sa visokim predstavnikom EU, a da nam dvije neispunjene obaveze iz Vijeća za implementaciju mira mogu ostati kao prioritet na evropskom putu.


Državna imovina je fikcija

 

Jedan od poslova koji je pred domaćim vlastima je i rješenje pitanja državne imovine, koja je dio dogovora iz prudskog sporazuma. Međutim Radmanović smatra da je u BiH stvorena nepotrebna priča kada je riječ o državnoj imovini, jer ona ustvari nije stvarna: Pročitajte zaključak PIC-a. On kaže: Pravična i održiva raspodjela imovine između države,  entiteta i drugih organa. Dakle i oni su znali da je termin državna imovina fikcija. Tu su nam priču ubacili i ušli smo u film Harisa Silajdžića da je u državi sve državna imovina.

 

Kao član glavnog odbora SNSD-a Radmanović je odgovorio i PDP-u na juče postavljene zahtjeve prema ovoj stranci ukoliko žele ostati koalicioni partneri: Prije nekoliko dana 4 lidera partija koji predstavljaju vladajuću koaliciju su razgovarali i potpuno je neočekivano što je PDP postavio uslove SNSD-u. Evo odgovora SNSD-a: Ne prihvatamo vaše uslove. Bilo bi poželjno da PDP povuče svoje uslove da ne bi SNSD bio u poziciji da kaže da PDP nije više u toj koaliciji.

 

Podsjetimo,  PDP je juče postavio nekoliko uslova SNSD-u za dalji ostanak u koaliciji koji se pored ostalih odnose na  izmjene zakona o reviziji privatizacije i ukidanje Komisije za njenu reviziju, te kompenzaciju PDP-u za mjesta ministra i generalnog sekretara Vlade RS.   

Izvor: DW  

Leave a Reply

*

captcha *