Ova stranka smatra da je nedosljedno i to što se Tadić pozivao na poštivanje Dejtonskog sporazuma, uz osude odluke visokog predstavnika o poništavanju antidejtonskih i neustavnih zaključaka Narodne skupštine RS-a, upravo donesene u skladu sa Aneksom X Dejtonskog sporazuma.

“Pozivanje na poštivanje svakog dogovora konstitutivnih bh. naroda za Tadića važi samo na nivou države BiH, ali ne i na području entiteta RS u kojem su svi bh. narodi i ostali građani prema Ustavu također konstitutivni. Ispada da je, prema Tadićevim izjavama, u RS dopušteno preglasavanje Hrvata, Bošnjaka i ostalih i nametanje volje srpskog naroda”, navodi se u današnjem saopštenju SDA BiH.

U ovoj stranci tvrde da je srbijanski predsjednik sastancima i razgovorima isključivo sa političkim predstavnicima srpskog naroda i srpskih političkih stranaka “jasno pokazao cilj i namjere svoga iznenadnog dolaska u Banjaluku“, zbog čega “ovakve posjete nisu, niti mogu biti u svojstvu ispunjavanja međunarodne obaveze garanta Dejtonskog sporazuma, uspostave i razvijanja dobrosusjedskih odnosa između BiH i Srbije”.

“Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zvaničnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković je Tadićevu posjetu shvatio kao ohrabrenje i podršku politici svoje i ostalih srpskih političkih stranaka. Zato je upravo jučer izjavio kako su poništeni antidejtonski i neustavni zaključci Narodne skupštine RS obaveza za njega i njegove kolege u državnim institucijama BiH, te da su već pokrenuli inicijative za njihovo provođenje”, saopštila je Služba za odnose s javnošću SDA BiH.

Klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH

Posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegov nastup u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocjenjuje kao klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH, prenijela je Komšićeva glasnogovornica Irena Kljajić.

– Time je Tadić samo potvrdio da nije daleko odmakao od planova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i projekta velike Srbije, navela je Kljajić Komšićevu poruku.

Član Predsjedništva Komšić dalje smatra da Tadićevo sazivanje “srpskih lidera” u Banjoj Luci, nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o poništenju zaključaka Narodne skupštine RS, govori u prilog ovoj tezi.

Srbija ima samo obaveze i nikakva prava spram BiH

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je danas izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića kojim je u Banjoj Luci, na teritoriji BiH, grubo narušio suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić ocjenjuje da je Tadić otišao tako daleko da tvrdi kako je “Srbija garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH” iako su te osnove potvrđene još 1992. godine.

“Taj suverenitet i teritorijalni integritet su, kao u slučaju svake druge države, garantovani Poveljom UN-a i drugim normama međunarodnog prava, koje Srbija u slučaju BiH kontinuirano krši – od agresije na našu zemlju do jučerašnjih izjava Borisa Tadića”, ističe Silajdžić.

Silajdžić stoga naglašava da je Srbija samo jedna od potpisnica tog sporazuma, i to upravo zbog činjenice da je bila agresor na Bosnu i Hercegovinu između 1992. i 1995. godine.

Prema Dejtonskom sporazumu Srbija ima samo obaveze, ali nikakva prava naspram Bosne i Hercegovine, koja neprestano pokušava prisvojiti.

“Jedna od tih obaveza je i puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, uključujući i ovlasti visokog predstavnika. Njegovo prisustvo i ovlasti su pitanja koja se tiču isključivo BiH i OHR-a, i ni u kom slučaju se ne tiču Srbije. Ovakva politika Srbije prema BiH nije nova – ona u većoj ili manjoj mjeri traje od 1992. godine. Ta politika je i ranije bila pogubna po Srbiju i bit će opet ukoliko se nastavi”, zaključuje se u Siladžićevom reagiranju.

Izvor: ONASA/FENA

Leave a Reply

*

captcha *