Predsjednik Srbije prvi potpisuje pomirenje, a poglavari imaju opciju “uzmi ili ostavi”

Pošto najviši politički zvaničnici Srbije i BiH stave potpis na sporazum o pomirenju dvije islamske zajednice u Srbiji, sporazum bi trebalo da potpišu i vjerski poglavari Turske i BiH – Mehmed Gormez i Mustafa Cerić. Tek na kraju dokument će biti ponuđen sukobljenim čelnim predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice Srbije – muftiji Muameru Zukorliću i reis-ul-ulemi Ademu Zilkiću, po principu “uzmi ili ostavi”.

Prema pisanju lista “Danas”, sporazum ima 15 tačaka, a njime je predviđeno da će konstituisanje novih organa islamske zajednice nadgledati šestočlana komisija koju će sačinjavati po dva predstavnika Zukorlićeve i Zilkićeve islamske zajednice i po jedan predstavnik islamskih zajednica Turske i BiH, čime će biti isključeno svako preglašavanje.

 

Kreatori sporazuma

Sporazum su na nekoliko sastanaka kreirali Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, i drugi ministar iz Sandžaka Rasim Ljajić, zajedno sa premijerom Turske Taipom Erdoganom, ministrom inostranih poslova te zemlje Ahmetom Davatogluom, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i vjerskim poglavarima Turske i BiH – Mehmedom Gormezom i Mustafom Cerićem. Kreatori sporazuma su se saglasili o svim tačkama, ali, za sada, ne žele da govore o detaljima.

Kao najznačajnije odrednice sporazuma ističu se da će dvojici sadašnjih verskih poglavara – muftiji Muameru Zukorliću i reis-ul-ulemi Ademu Zilkiću, i njihovim najbližim saradnicima, biti zabranjeno da se kandiduju na čelne funkcije u jedinstvenoj islamskoj zajednici, da im se zabranjuje političko djelovanje, agitovanje za političke partije, politički skupovi u džamijama i da će IZ u Srbiji morati da poštuje integritet i suverenitet države Srbije i njene zakone. Vrhovno tijelo jedinstvene IZ – Rijaset, biće u Beogradu.

 Priče da bi u budućoj IZ u Srbiji muftijske funkcije trebalo da zadrže Muamer Zukorlić i Muhamed Jusufspahić, da se reisu Zilkiću sprema penzionisanje i da bi Zukorlić naredne godine mogao da postane vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, samo su spekulacije. Najrealnije je da Zukorlić i Zilkić u novoj hijerarhiji islamske zajednice najviše što mogu da dobiju je funkcija glavnog imama.

 “Danas” piše da se bosansko-hercegovački muslimanski vrhovni poglavar Mustafa Cerić na ovaj način distancirao od muftije Zukorlića. Od ranije je poznato da reis Cerić pretenduje na mjesto muftije Evropskog islamskog centra i da je glas iz Srbije trebalo da pretegne na njegovu, a ne na stranu turskog kandidata. Islamska zajednica na čijem čelu je muftija Zukorlić trebalo je da bude jezičak na toj vagi.

 “Ne može da ostane neprimjećeno da je neki kompromis oko titule evropskog muftije ipak pronađen. Također, od ranije se zna da ‘sandžački muftija i cijele Srbije’ ne uživa blagonaklonosti većine muftija u BiH”, objavio je “Danas”.

 Ako pomirenje uspije ukinuće se duple istitucije islamske zajednice, pod istim krovom radiće jedna Medresa (srednja vjerska škola), Fakultet za islamske nauke, vrtići, džamije i vakufska imovina.

 Do sada su obje islamske zajednice imale svaka svoju medresu, Fakultet za islamsku nauke (za islamske studije), vrtiće, džamije pod svojom kontrolom i vakufsku imovinu. U takvom objedinjavanju, nepoznanica ostaje sudbina Internacionalnog univerziteta, za koji njegov predsjednik muftija Muamer Zukorlić od početka tvrdi da je zadužbina (vakuf). 

(vestionlinecom/islamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *