Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Delegacije PSBiH pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana Ognjen Tadić predložio je izmjene teksta Nacrta rezolucije “Ustavne promjene u BiH” koji je Parlamentarnoj skupštini Mediterana predložio izvjestitelj Miro Petek (Slovenija).

Rasprava  o ovom dokumentu trebala bi se voditi na 6. zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana u oktobru u Palermu (Italija).

Tadić predlaže da se u Nacrtu rezolucije navede da se pozivaju politički lideri u BiH da u prvi plan stave očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

„Pozivamo one političke lidere u BiH, koji vrše opstrukciju funkcionisanja dejtonske BiH pokušavajući time da provociraju promjenu Ustava, da poštuju važeći Ustav BiH i prekinu antiustavno djelovanje; pozivamo predstavnike međunarodnih organizacija koje rade u BiH da se uzdrže od miješanja u unutrašnje stvari te zemlje jer time vrijeđaju unutrašnji suverenitet, ustavni i demokratski poredak BiH“, navodi se, između ostalog, u Tadićevom prijedlogu izmjena teksta Nacrta rezolucije.

Tadić predlaže da u rezoluciji stoji i to da se pozivaju demokratski birani politički lideri da usaglase rad u pogledu pristupa EU, i nastave s ispunjavanjem reformskih projekata; te da se pozivaju politički lideri u BiH da „bez subverzivnih opstrukcija dođu do rješenja kojim će biti implementirana odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić/Finci protiv BiH“.

U Nacrtu rezolucije “Ustavne promjene u BiH” koji je Parlamentarnoj skupštini Mediterana predložio izvjestitelj Miro Petek, između istalog se navodi da pozivaju političke lidere BiH da usuglase Ustav BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Također, da pozivaju političke lidere BiH da pripreme i provedu ustavnu reformu koja će osigurati učinkovitije funkcioniranje institucija i tijela BiH koja mogu voditi pregovore o pristupanju BiH Evropskoj uniji, umanjujući tako administrativne troškove i pojednostavljujući procedure.

U Nacrtu rezolucije navodi se i to da pozivaju političke lidere BiH izmijeniti ustav, te tako ograničiti uporabu entitetskog veta u pitanjima koja se odnose na pristupanje BiH evroatlantskim integracijama; a pozivaju političke lidere BiH učiniti izmjene entitetskog glasovanja provedbom evropske klauzule, sprečavajući na taj način uporabu veta u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kada se usvajaju ključni evropski zakoni.

U predloženom Nacrtu rezolucije navodi se i to da se pozivaju političke snage BiH da usuglase zajedničke ciljeve u pogledu pristupa države evroatlantskim integracijama; politički lideri BiH da što je prije moguće usuglase kompromisne dogovore o ustavnim promjenama koje će se temeljiti na jednakom položaju oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH.

„Članovi Parlamentarne skupštine Mediterana pozivaju političke lidere BiH učiniti ustavne promjene koje neće povrijediti načelo teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH; Pozivaju političke lidere BiH izgraditi strategijsku zajedničku viziju za razvitak i stabilizaciju države u političkoj, gospodarskoj, socijalnoj, kulturnoj i drugim oblastima; pozivaju članove Parlamentarne skupštine Mediterana dati potporu i podržati političke strane BiH u formiranju kompromisnih rješenja u pogledu ustavnih promjena; Pozivaju Evropsku komisiju da pomogne i aktivno sudjeluje u oblikovanju ustavnih promjena u BiH“, navodi se, između ostalog, u Nacrtu rezolucije, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *