Specijalnim avionima američke Centralne obavještajne agencije (CIA), od decembra 2002. do jula 2003, prevezano je 20 osoba sa Bliskog istoka na aerodrom Šimani kraj Mazurskih jezera u Poljskoj, potvrdila je Granična straža Helsinškoj fondaciji za ljudska prava.

To je novi trag u istrazi o navodnom tajnom zatvoru CIA u Poljskoj, čije postojanje poljski zvaničnici negiraju.

Riječ je i o prvoj zvaničnoj potvrdi da su iz aviona koje je CIA koristila za prevoz osoba za koje se sumnja da su povezane sa terorističkom mrežom, a za koje su američke i poljske vlasti tvrdile da su samo slijetali po gorivo, u Poljskoj, ipak, izlazili ljudi.

Poljski dnevnik “Žečpospolita” je od Granične straže zatražio prošle godine informacije o letovima na Mazurska jezera.Straža ih nije poslala redakciji, već direktno tužilaštvu, a sada su ih dobili poljski aktivisti za ljudska prava.

“Do sada smo imali potvrdu da su američki avioni slijetali na aerodrom Šimani, iako su političari tvrdili da toga nije bilo. Kasnije su priznali da su avioni slijetali, ali da navodno niko iz njih nije izlazio. Sada znamo da je bilo drugačije”
, rekao je za današnju “Žečpospolitu” sekretar Helsinške fondacije za ljudska prava Adam Bodnar.

U dokumentu koji je dobila od Granične straže poljska Fondacija ne navodi čiji su državljani bili tajanstveni putnici aviona CIA.

Kada su 2006. poslanici iz specijalne komisije Evropskog parlamenta vodili istragu o tajnim zatvorima CIA za navodne teroriste na teritoriji EU, Ludvik Dorn tadašnji poljski ministar unutrašnjih poslova u Vladi konzervativaca Jaroslava Kačinjskog, nije im dozvolio da razgovaraju sa dvojicom visokih oficira Granične straže koji su jedini imali konkretnije informacije o tim letovima.

Poljska, takođe nije prijavila Evropskoj vazduhoplovnoj agenciji da su ti američki avioni, u Poljskoj tretirani kao državni letovi SAD, slijetali na aerodrom Šimani, već je kao odredište lažno u dokumentaciji navođena Varšava.

Istraga o aferi oko navodnog tajnog zatvora CIA u Poljskoj je tajna, u dokumentima o slijetanju stoji da su doputovali biznismeni, a zvaničnici su kasnije tvrdili da su to agenti CIA dolazili da provedu godišnji odmor na Mazurskim jezerima.

“Svako ko ima malo mozga u glavi zapitaće se ko to dolazi u decembru da ljetuje na Mazurskim jezerima”, kazao je Bodnar.

Poljsko tužilaštvo koje dvije godine vodi povjerljivu istragu o toj aferi potvrdilo je do sada da su SAD odbile da pomognu i dostave podatke ko su bili putnici misterioznih letova.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *