Od Piranskog zaliva do Dunava, od Une do Prevlake, ni dvije decenije otkako je svako krenuo svojim putem, bivše republike Titove Jugoslavije ne znaju gdje im se tačno protežu granice. Vode se igre bez granica.

Srbija ni danas nema međunarodnim ugovorom defininisane međe sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Gdje će se povući crta u Piranskom zalivu, Zagreb i Ljubljana rješenje traže uz pomoć međunarodnih arbitara, a to će, na kraju, možda biti način da se Hrvatska konačno razgraniči sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom.

Beograd sa Hrvatskom i BiH vodi pregovore o granicama, a sa Crnom Gorom i Makedonijom razgovori nisu ni počinjali zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

U slučaju razgraničenja BiH i Srbije sporni su dijelovi oko hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta, dio pruge Beograd – Bar koja oko 12 kilometara prelazi preko teritorije BiH, lokacije oko brana, a Srbija insistira da granica ne presijeca vitalne objekte i infrastrukturu, odnosno da oni u cjelini ostanu na teritoriji države čijim su sredstvima izgrađeni. Nastavak rada međudržavne komisije očekuje se uskoro.

Što se tiče Hrvatske, ona bez graničnog dogovora sa Bosnom, teško da će moći da izgradi Pelješki most koji bi riješio problem podijeljenosti hrvatske teritorije na dva dijela. Po nekim viđenjima u BiH, Pelješki most Bosni ugrožava suverenitet na moru, zbog čega se, čak, pominju i tužbe međunarodnim sudovima.

Sporna su i dva mala ostrva uz poluostrvo Klek – Veliki i Mali Školj koja su po ugovoru iz 1999. između Zagreba i Sarajeva pripala BiH, ali ovaj sporazum hrvatski Sabor nije ratifikovao.

Dvije države imaju otvoreno pitanje i na kopnu kod Kostajnice, gdje ima primjera da je ljudima kuća u jednoj državi, a bašta u drugoj. Tu su, međutim, vlasti Republike Srpske jasno poručile da na njihovu saglasnost može da se računa samo ako granična crta prođe sredinom rijeke Une.

“Krpljenje” granica bivših republika, neće nužno pogurati ni ulazak Hrvatske u EU jula slijedeće godine, jer je Brisel na neki način Hrvatskoj već progledao kroz prste.

(TIP/novosti.rs)

Leave a Reply

*

captcha *