To je prvi put da su pobunjeni talibani javno ukazali na mogućnost pregovora o miru poslije više od deset godina borbi s vladom u Kabulu i ranijih izjava da neće pregovarati sve dok strane trupe ne napuste Afganistan.

U saopćenju na svom navodnom websiteu “Glas džihada”, islamisti su naveli da su održali “preliminarne razgovore s odgovarajućim stranama, uključujući Katar” o otvaranju ureda van Afganistana, bez potvrde gdje bi to moglo biti.

 Jedan od njihovih zahtijeva za razmjenu zatvorenika bit će da se u nju uključi oslobađanje talibana zatvorenih u američkom zatvoru u Guantanamu, navedeno je u saopštenju.

“Mi smo sada spremni za pregovore, dok smo snažno prisutni unutar (Afganistana)”, poručili su talibani, prenosi AP.

U Afganistanu se nalazi oko 130.000 američkih vojnika koji se bore protiv talibanske pobune. Međunarodne koalicione snage spremaju se da napuste Afganistan do kraja 2014. godine i prepuste kontrolu nad sigurnošću u zemlji snagama vlade u Kabulu.

Talibani, koji se sada već 11 godina bore protiv vlade predsjednika Hamida Karzaija, pozvali su i ovom prilikom strane trupe da napuste zemlju.

“Okupacija zemlje mora da prestane i Afganistancima mora biti dozvoljeno da stvore islamsku vladu po svom izboru koja ne bi štetila bilo kome”, navodi se u saopštenju.

Također su odbačeni neki izvještaji u medijima da su već počeli pregovori sa SAD, ali prema nekim izvorima u Pakistanu raniji razgovori su održani prošle jeseni u Dohi u Kataru, između diplomata iz SAD i male talibanske delegacije koju je predvodio Tajeb Agha, bivši sekretar talibanskog vođe Mula Omara.

Današnja vijest uslijedila je nakon što je predsjednik Karzai prije dva dana javno pohvalio riječi američkog potpredsjednika Josepha Bidena da talibani “po sebi nisu naši neprijatelji” i da će oni pomoći da se donese mir i stabilnost Afganistanu, prenosi Tanjug.

Bidenovi komentari u magazinu Newsveek izazvali su keontraverzne reakcije u SAD ali su odraz povećanog fokusiranja na nalaženje političkog dogovora, pošto su zapadne zemlje sve nestrpljivije da vrate svoje vojnike kućama.

Karzai se saglasio da ukoliko SAD žele da organizuju ured talibana u Kataru kako bi se omogućili mirovni razgovori, on neće stajati na putu tome sve dok je Afganistan uključen u taj proces.

Predstavnik afganistanskog Visokog vijeća za mir, tijela zaduženog za pronalaženje rješenja decenijskog konflikta pregovorima, rekao je da pozdravlja odluku talibana o osnivanju ureda u inostranstvu. Arsala Rahmani je rekao da je “važno da talibani pregovaraju s međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD”, i da oni pozdravljaju njihovu odluku da osnuju politički ured u Kataru.

 “To je gest dobre volje. Talibani su na crnim listama SAD, pa je veoma važno za njih da stupe u razgovore sa SAD”, rekao je Rahmani Reutersu.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *