Hiljade njenih časnih sinova truhnu u Guantanamu, Bagramu i drugim tajnim i udaljenim zatvorima agresora. Okupacione snage, protivno bilo kojem zakonu, ubijaju nevine Afganistance i upadaju noću u  njihove kuće. I ovo ne može da spriječiti niti marionetska vlada u Kabulu, niti ostatak svijeta. Zbog toga je više nego jasno da riješenje ovog problema leži u početnoj točki koja znači: kraj vojne okupacije. Jer kako će drugačije nevini afganistanski zatvorenici biti pušteni iz zatvora i kako će drugačije tiranija i slijepo bombardovanje nevinih Afganistanaca od strane stranih trupa biti prekinuta? Rješenje ovih problema leži u rukama stranaca.
Drugi osnovni problem jeste onaj unutrašnji, koji je isto tako veoma važan, jer Afganistanci se moraju  dogovoriti i sporazumjeti kako da razvijaju svoju zemlju i donesu joj mir i stabilnost.
Afganistanci mogu doći do rješenja ovog problema veoma lahko jer dijele zajedničku vjeru, kulturu i jezik. I zbog toga ovaj unutrašnji problem nije toliko problematičan kao onaj strani, vanjski. Svaki Afganistanac koji voli svoju vjeru, nezavisnost, prosperitet, nacionalno ujedinjenje, mir i stabilnost ove zemlje trudiće se da nađe rješenje ovog problema, imajući na umu zajedničke interese. Osvrćući se na ovo vođa Islamskog emirata, uvaženi komandant pravovjernih, Mula Muhammed Omar Mudžahid, u svojoj zadnjoj bajramskoj poruci je rekao:
Naš stav je da se u Afganistanu treba uspostavit pravi islamski sistem koji je prihvatljiv za sve građane ove zemlje. Sve nacionalnosti će imati predstavnike u vlasti, a resursi će biti podijeljeni na osnovu zasluga. Islamski sistem će održavati dobre odnose sa zemljama u regiji i u svijetu na osnovu uzajamnog poštovanja, islamskih i nacionalnih interesa. Fokus će biti na načinima nadoknade  duhovnih i materijalnih gubitaka koji su uzrokovani tri decenije dugim ratom. Pošto u Afganistanu postoje ogromne obradive površine, bogati rudnici i visok energetski potencijal, očigledno je da možemo da izvršimo ulaganja u ovim sektorima u uslovima mira i stabilnosti kako bi se otrgnuli od siromaštva, nezaposlenosti, zaostalosti i neznanja, koji vode ka drugim društvenim i ekonomskim problemima.
Unatoč silnoj propagandi koju su pokrenuli neprijatelji islama, Islamski Emirat se ne bori za monopolisanje vlasti. Svi Afganistanci muslimani imaju podjednaka prava u oblasti zaštite i upravljanja zemljom jer je Afganistan zajednička domovina svih njih. Buduće transformacije i razvoj zemlje neće nimalo ličiti na dešavanja poslije pada komunizma kada je svaka stvar u zemlji bila opljačkana, a državni aparat bio u potpunosti oštećen. Biće preduzete stroge mjere da bi se zaštitile sve nacionalne službe, vladini resursi i napredak koji je postignut u privatnom sektoru. Profesionalni kadrovi i biznismeni će bez ikakve diskriminacije biti i dalje podsticani da služe svojoj vjeri i zemlji.
Imajući u vidu navedene izjave dužnost je svakog Afganistanca da se prvo fokusira na vanjski, strani, uzrok problema, a zatim na onaj unutrašnji. Učeći iz prijašnjih grešaka svako bi trebao dati prednost islamskim i nacionalnim interesima, umjesto svojim ličnim, i igrati pozitivnu ulogu u razrješavanju trenutne krize.

Glasnogovornik Islamskog Emirata Afganistana – Zabihullah Mudžahid
Uruk.net

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *