Na šahovskoj tabli je oslikana mapa Afganistana, a umjesto dobro poznatih brojeva i slova, sa strane se nalaze zastave zemalja čije su trupe učestvovale u ratu. Za sada postoje dvije verzije – jedna namijenjena američkim, a druga britanskim trupama, a u obje je glavni protivnik Bin Laden.

U američkoj verziji „terorističkog šaha“, kralj je predsjednik SAD-a, kraljica Kip slobode, snajperisti su lovci, vojnici skakači, a srušeni tornjevi WTC-a predstavljaju topove.

U verziji za britanske trupe, kralj je britanski premijer David Cameron, kraljica je kraljica Elizabeta, a vojnici i snajperisti u britanskim uniformama su na poziciji skakača i lovca, dok je poznati Big Ben u “ulozi” topova.

Svi pješaci su identični u verziji za britanske i američke trupe, ali se među verzijama razlikuju po uniformi i tipu oružja.

U obje verzije, protivničke figurice su u istom sastavu – kralj je Osama bin Laden, kraljicu predstavlja žena sa burkom, do njih se na poziciji lovaca nalaze figurice koje prikazuju klerike, bombaši samoubice su skakači, na mjestu topova se nalaze borci sa raketama, dok su pješaci talibani.

Kontroverzni set je djelo 48-godišnjeg Jefferyja Traina, bivšeg kanadskog vojnika koji je u ratu bio član specijalnih jedinica.

„Vojnici su skloni da ne pamte vrijeme provedeno na bojnom polju. Napravio sam tablu sa preciznom mapom da, kad se vrate kućama, mogu pokazati svojoj porodici gdje su bili. Moći će da pokažu svojoj djeci ko su neprijatelji protiv kojih su se borili i pokažu na tačno mjesto na kojem su izgubili svoje saborce“, rekao je Train i dodao da mu vojnici iz Njemačke, Finske i Norveške traže da napravi i verzije za njihove trupe.

(sourceba)

Leave a Reply

*

captcha *