Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas su, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, sproveli u Okružno tužilaštvo Banja Luka na dalje postupanje Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, potvrdila je Feni glasnogovornica ovog centra Marija Markanović.

Pojasnila je da su Tokić i Adnan Bajrić, koji je danas u momentu hapšenja bio s njim, sprovedeni u Okružno tužilaštvo Banja Luka i da će protiv njih to tužilaštvo preduzeti dalje mjere iz svoje nadležnosti.

Tokić je danas u Banjoj Luci uhapšen, a dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka je naložio da se on i Bajrić, koji je bio s njim, ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Zastava i novinska konferencija

Tokić je, uz zvaničnu zastavu Bosne i Hercegovine i raniju zastavu ove države, ispred Skupštine grada Banje Luke održao novinsku konferenciju povodom godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, ali tu aktivnost nije prijavio policiji.

Tokićevo isticanje i mahanje, kako su rekli, „ratnom zastavom BiH“ izazvalo je negodovanje jednog broja građana Banje Luke, koji su se počeli okupljati u neposrednoj blizini, prenosi Fena.

On je prije hapšenja rekao novinarima da je na današnji dan, prije 22 godine, BiH primljena u UN.

„Primljena je sa ovom zastavom koja se prije 22 godine vijorila pred UN, sa Ustavom Republike Bosne i Hercegovine u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH kada neki pokušavaju osporiti državnost BiH, konkretno kroz Deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz sabor SNSD-a, koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH. Bošnjaci, patriote BiH, ovim stiču puno pravo da u ovom slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je Tokić, prenosi agencija Anadolija.

“Tortura u RS”

On je istakao da „bošnjački narod više neće tolerisati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh. entiteta“.

“Živjela BiH, živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vole BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom fašističkom ideologijom zavole BiH. Branit ćemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje“, rekao je Tokić.

Prema njegovim riječima, odlučio je da održi konferenciju za novinare, nakon što je, zbog sigurnosti, odustao od organiziranja skupa na kojem bi se okupilo više stotina građana. Tvrdi i da nije učinio ništa što je suprotno Ustavu BiH i Ustavu entiteta, a policiju Republike Srpske optužio je za destabilizaciju čitave regije.

Tokom okupljanja su s obje strane su uslijedile uvrede i psovke.

Policija je, nakon poziva jednog građanina, došla na mjesto događaja i privela Tokića, jer nije imao odobrenje za ovaj skup.

Nakon toga jedan Banjalučanin nasrnuo je i na televizijskog novinara i snimatelja, javlja Fena.

Izvor: Agencije