Na odluku Vijeća ministara da se u parlamentarnu proceduru uputi zakon o formiranju RTV kanala na hrvatskom jeziku reagirala je i SDA.

Vijeće ministara odluku je, navode iz ove stranke, donijelo na temelju sporazuma Lagumdžija – Čović.

-SDA je za jedan, bh. RTV servis, nikada nije tražila, niti bi ikada podržala, osnivanje bošnjačkog kanala i stoga je apsolutno protiv hrvatskog kanala u okviru javnog RTV servisa u BiH. Bosna i Hercegovina je mala država i ne može finansirati tri javna RTV servisa, niti su joj potrebni. Insistiramo da se u potpunosti implementiraju postojeći zakoni kojima je reguliran rad i funkcioniranje javnog RTV servisa. Ukoliko sada nisu u cijelosti riješena neka pitanja u vezi sa zastupljenošću jezika, promocijom kulture, religije i tradicije bh. naroda i građana, zakone treba dopuniti u tom smislu, saopćeno je iz SDA.

Dodaju da nije sporno osnivanje bilo kakve TV stanice u našoj zemlji, ali da je njihovo finansiranje isključivo privatna stvar osnivača.

-Oni koji insistiraju na hrvatskom kanalu u okviru javnog RTV servisa u Bosni i Hercegovini do sada nisu uplatili niti jednu KM RTV takse. Uz to, dokazali su da nisu u stanju isfinansirati ni lokalnu hrvatsku televiziju, navedeno je iz SDA.

Zahtjevi su, ističu, potpuno nelegitimni i usmjereni na rušenje države Bosne i Hercegovine, pa će poslanici i delegati SDA u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasati protiv ovakve odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *