Supruga pukovnika Moamera Gadafija i troje djece bivšeg vođe libijske revolucije ušli su u ponedjeljak na alžirski teritorij, saopćilo je alžirsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Supruga Moamera El Gadafija Safija, kćerka Ajša, sinovi Hannibal i Mohamed, u pratnji njihove djece, ušli su u Alžir u 07.45 sati (po evropskom vremenu) preko alžirsko-libijske granice”, navodi se u saopćenju ministarstva koje je prenijela agencija APS, u kojem se navode pjedinosti o bivšem prvom libijskom čovjeku.

Ova informacija je objavljena nako što je jedan libijski pobunjenički izvor, kojeg je kontaktirala egipatska agencija Mena, izjavio prošle sedmice da je konvoj blindiranih Mercedesa stigao na alžirski teritorij. Alžirske vlasti su to kategorično demantirale.

U ponedjeljak ujutro, alžirsko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo prvo saopćenje u kojem se navodi da je na margini Arapske lige došlo do susreta njegovog ministra Murada Medelsija i Mahmuda Džibrila, predsjednika Izvršnog odbora Libijskog nacionalnog tranzicijskog vijeća.

Kanali komuniciranja između dvije strane već postoje, ističe se u saopćenju, iako Alžir još nije priznao Vijeće.

Iako Alžir tvrdi da je “neutralan” u sukobu kod svojih susjeda, neki pobunjenici ga optužuju da podržava Gadafijev režim.

Hamis ubijen

Jedan od sinova  Gadafija, Hamis, ubijen je u sukobu u blizini prijestonice Tripolija, saopštio je danas visoki predstavnik pobunjenika.

Pukovnik Al-Mahdi al-Haragi, koji komanduje Brigadom pobunjeničke vojske u Tripoliju, rekao je da mu je potvrđeno da je Hamis Gadafi teško ranjen u sukobu u blizini Ben Valida i Tarhonija i da je kasnije preminuo u bolnici.

Prema ovim informacijama, Halid Gadafi je sahranjen u oblasti u kojoj se sukob dogodio, prenio je Reuters.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *