Za izmjene unutrašnjeg teritorijalnog uređenja na način kako su to prije dva dana u Banjoj Luci dogovorili, lideri SDA, SNSD-a i HDZBiH trebaju pridobiti još devet poslanika u Parlamentu BiH. Naime, za usvajanje amandmana na Ustav BiH potrebna je podrška dvije trećine članova Zastupničkog doma BiH, odnosno 28 glasova, dok ove tri stranke imaju ukupno 19.

Nedostajućih devet glasova prije svega moraju tražiti među zastupnicima iz Federacije BiH, prvenstveno SBiH koja ima osam poslanika ili SDP-a sa pet, te HDZ-a 1990 sa dva. U nekim od ovih kombinacija neophodna je potpora i manjih stranaka koje imaju po jednog predstavnika kao što su BPS, DNS, DNZ, NSRzB, PDP te Demokratske partije ili SDS.

Za sada su samo SBiH, BPS i NSRzB kategorično protiv dogovora iz Banje Luke, prvenstveno dijela koji se tiče unutrašnjeg uređenja, dok ostale stranke još “vagaju”.

Predsjedavajući Zastupničkog doma, poslanik SBiH Beriz Belkić ponovio je da je njegova stranka apsolutno protiv. Poslanik Sefer Halilović, predsjednik BPS-a, također, neće dati podršku ovom “etničkom principu podjele BiH”. I Jerko Ivanković Lijanović, poslanik iz NSRzB, kaže da je protiv “jer se u biti ne zna šta je dogovoreno”.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković, također, kategorično je protiv. Poslanici HDZ-a 1990 i SDP-a nemaju precizno definiran stav, a isto je i sa Mirkom Okolićem iz SDS-a, mada su se iz vrha njegove stranke već izjasnili protiv. Martin Raguž, zastupnik HDZ-a 1990, ističe da ne zna o čemu treba “da se izjasnimo jer i lideri ove tri stranke imaju različite izjave o tome što su dogovorili”, te dodaje da će sačekati da se formulira konačan prijedlog.

I u SDP-u kažu da njihov stav “zavisi od toga šta će doći u Parlament”, a poslanik te stranke Jozo Križanović navodi da podršku mogu dobiti samo rješenja koja će državu učiniti efikasnijom.

Pozitivni stavovi PDP-a i DNZ-a

Branko Dokić iz PDP-a spreman je dati podršku te kaže da se ključni dio dogovora odnosi na status Brčkog, popis stanovništva i državnu imovinu, “što je uslov za zatvaranje OHR-a”. Što se tiče unutrašnjeg teritorijalnog uređenja BiH, to je, prema Dokiću, otvoreno pitanje i “na dugom štapu”.

Pozitivan stav imaju u DNZ-u čiji poslanik Rifat Dolić zamjera što je unaprijed definiran broj teritorijalnih jedinica, ali ističe da će podržati sve što vodi državu naprijed.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

*

captcha *