jutros je oslabljen stigao do obala Japana. Najveći valovi visine 90-ak centimetara udarili su u obale na sjeveru te zemlje, dok su manji visine 30-ak centimetara zabilježeni na otoku Hokkaido.

Najviši valovi zabilježeni su na čileanskom otočju Juan Fernandez gdje je prema lokalnim medijima poginulo pet ljudi, a nekoliko ih se smatra nestalima. Valovi visine oko dva metra zabilježeni su u Tongi te na novozelandskom otočju Chatham.

Valovi koji su udarili u obale Kalifornije bili su uglavnom manji od metra. Brojni surferi zanemarili su upozorenja na opasnost.

Nakon što je jučer zabilježeno njegovo nastajanje, tsunami je izazvao strahovanja da bi se mogla ponoviti katastrofa iz 2004. kada su veliki valovi u Indijskom okeanu odnijeli oko 230.000 života.

Stručnjaci su priznali da su ovaj put precijenili razmjere opasnosti.

– Očekivali smo da će valovi na Havajima biti veći, možda 50 posto veći nego što su stvarno bili – rekao je Gerard Fryer, geofizičar centra za uzbunjivanje.

U strahu da bi se valovi mogli povećati s približavanjem obali Japan ipak nije obustavio upozorenje već je pozvao stanovništvo nižih područja istočnih obala da sigurnost potraži u višim predjelima zemlje.

(jutarni.hr)

 

Leave a Reply

*

captcha *