Engelu mandat tužioca ističe 31. decembra 2009. godine, a Furlanu u aprilu 2010. godine.

Šef Posebnog odjeljenja za organizovani i privredni kriminal u Tužilaštvu BiH Dru Engel trebalo je da ide iz zemlje krajem ove godine, ali će sada ostati u funkciji savjetnika.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da govori o konkretnim imenima i naveo je da će detalji u vezi sa njihovim angažmanom biti definisani odlukom glavnog tužioca u BiH Milorada Barašina.

Engel je imenovan za međunarodnog tužioca na prvi mandat u trajanju od dvije godine odlukom visokog predstavnika u BiH u avgustu 2004. godine. Ponovo je imenovan na tu funkciju odlukom visokog predstavnika do 31. decembra 2006. godine. Poslije toga, VSTS mu je produžio mandat do 30. juna 2007. godine, a zatim i do 14. decembra 2008. godine.

Furlan je imenovan za međunarodnog tužioca u Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju takođe odlukom VSTS-a.

Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen, koji je obustavio istrage u slučajevima Tuzlanska kolona i Bradina, napustio je BiH i vratio se u SAD.

Navodno je i međunarodni tužilac Hajki Vendorf, koji je vodio slučaj “Srpske šume”, a kojem mandat takođe ističe krajem ove godine, odlučio da napusti Tužilaštvo BiH i o tome je obavijestio rukovodstvo ove institucije.

 

Srna

Leave a Reply

*

captcha *