IslamBosna.ba- Zajednički turski i saudijski tim pretražiti će u ponedjeljak poslijepodne konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kao dio istrage o nestanku istaknutog novinara Džemala Hašugdžija, naveo je turski diplomatski izvor.

Hašugdži, američki rezident i kritičar politike Rijada, nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turci vjeruju da je ubije i da je zatim njegovo tijelo uklonjeno iz konzulata, dok Saudijska Arabija negira navode.

“Očekuje se da će istraga biti sprovedena danas popodne”, naveo je izvor turskog lista Jeni Šefek.

Turska je prošle sedmice prihvatila saudijski prijedlog o formiranju zajedničke radne grupe koja bi istražila nestanak Hašugdžija.

Princ Halid el-Fejsal, član vladajuće saudijske porodice i savjetnik kralja Selmana, susreo se s turskim predsjednikom Redžepom Tajjipom Erdoanom kako bi razgovarali o Hašugdžijevom nestanku, prema dva izvora upoznata s pitanjem.

Erdoan i kralj Selman su također u nedjelju navečer telefonski razgovarali gdje je istaknuta važnost da se formira zajednički tim koji će provesti istragu.

Mudžtehid, visokoprofilni saudijski disident na Twitteru blizak kraljevskoj porodici, objavio je da saudijske vlasti vrše pritisak na tursku stranu da se objavi kako je Hašugdži navodno imao srčani udar te je zbog toga umro, a da su se u konzulatu ‘zbunili’ te prikrili njegovu smrt i sakrili njegovo tijelo.

IslamBosna.ba