IslamBosna.ba- Turska vojska bombarduje YPG ciljeve u blizini grada Azaza na sjeveru Sirije, izjavio je izvori iz turske vlade za Reuters, ne navodeći obim granatiranja ili razlog.
Direkror sirijske Opservatorije za ljudska prava, Rami Abdurrahman, je kazao da turska granatiranja su pogodila područje Halčeba, uključujući Minnig, koji je nedavno preuzelo Jedinica za zaštitu kurdskog naroda (YPG),oružano krilo Partije demokratskog jedinstva (PYD), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.
Kurdski zvaničnici su potvrdili da je bombardovana zračna baza Mennig na sjeveru Haleba.

Zračna baza, koja se nalazi na samo šest kilometara od Azaza, je služila kao vojni štab sirijskih opozicionih snaga prije nego što je preuzeta od strane terorističke grupe YPG-a.
Oružane grupe povezane sa PYD- om su preuzele područje za koje je Turska namjeravala da postane sigurna zona na tursko-sirijskog granici između pograničnog grada Jarabulusa i drugog grada na granici Mare’a.
Turska vojna kampanja je došla kao odgovor na sve veće napade na Azaz u posljednja 48 sata. Oružane grupe povezane sa PYD-om provode napad na ovaj grad uz pomoć ruskih zračnih snaga.
Ranije danas, u subotu, premijer Turske Ahmet Davutoglu je kazao da PYD predstavlja prijetnju Turskoj i da će Ankara, ukoliko to bude potrebno, preduzeti vojnu akciju protiv PYD te da očekuju da će turski saveznici ‘stati na našu stranu’.

YPGje nedavno podržao ruske zračne snage na sjeveru Sirije.
Turska se protivi učešću PYD-a na razgovorima u Ženevi, koji je obustavljen nakon prvog kruga razgovora zbog intenzivnih zračnih napada i borbi.
Grupa nije pozvana na pregovore od strane UN- ovog specijalnog izaslanika za Siriju na sastanak.
Više od 1.000 civila je ubijeno u ruskim zračnim napadima koji su počeli 30. septembra u cilju podrške Assadovom režimu, prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava.

IslamBosna.ba