IslamBosna.ba- Turska je obećala donirati jedan milion dolara Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) kako bi pružili humanitarnu pomoć Rohingja izbjeglicama, kao i izbjeglicama iz Bangladeša koji se nalaze na otvorenom moru.
Predsjednik Turske, Redžep Tajjip Erdoan, je pozvao malezijskog premijera, Nedžiba Rezaka, 20. maja kako bi razgovarali o izbjeglicama koji se nalaze u Andaman moru te je potvrdio da je Turska spremna da preuzme odgovornost po tom pitanju. On je kazao da će donirati milion dolara IOM-u i UNHCR-u kako bi pomogli izbjeglicama.
Agencija navodi da je Erdoan rekao Rezaku da Turska cijeni napore Malezije, Indonezije i Tajlanda po pitanju izbjeglica.

Procjenuje se da se oko 4.000 Rohingja muslimana iz Mijanmara, kao i drugih migranata iz Bangladeša, nalazi na otvorenom moru s malim pristupom vodi i hrani nakon što su Malezija, Indonezija i Tajland najavili da neće dozvoliti da brodovi sa migrantima pristanu na njihove obale.
Međutim, u srijedu su Malezija i Indonezija objavile da su postigle sporazum da neće više vraćati brodove sa migrantima prekinuvši na taj način migrantsku krizu.
Turska mornarica sprovodi napore da stigne do Rohingja muslimana koji se nalaze u brodovima na otvorenom moru na obalama Tajlanda i Malezija, kazao je 19. maja premijer Turske Ahmet Davutoglu.
Obraćajući se mladim ljudima okupljenim u Çankaya palati, Davutoglu je kazao kako Turska radi sve što može kako bi stigla do Rohingja muslimana zajedno sa Međunarodnom organizacijom za izbjeglice, a uz pomoć broda turskih oružanih snaga koji se već nalazi u regiji.

IslamBosna.ba