IslamBosna.ba- Šestogodišnji dječak sa posebnim potrebama iz Sirije je pronađen napušten u Turskoj nakon što je neko vezao njegove udove i ubacio ga spremište uglja u napuštenoj zgradi.
Vjeruje se da je Džuma’ Ibrahim odvojen od majke dok su bježali iz Sirije i da su ga članovi njegove porodice ostavili da umre.
On je pronađen izgladnio i sa velikom temperaturom u spremištu uglja u Yakutija mahali grada Erzuruma, istočna Turska.

Ayakları bağlı Suriyeli çocuk donmak üzereyken bulundu

Turske vlasti su uspjeli saznati da je dječakov otac umro u Siriji, a da je njegova majka nestala, vjerovatno negdje u Evropi.
Oni su uspostavili kontakt sa dječakovom nanom, ali ona je navodno odbila da ima bilo kakve veze sa njim.

Prema njenim riječima, dječak pati od poteškoća u razvoju i da je to ‘odgovornost sa kojom se ona ne može nositi’. Ona kaže da je bio sa roditeljima i da ne zna kako je završio vezanih nogu ostavljen da umre u spremištu u Turskoj.
Džuma’ se nalazi u bolnici u Erzurumu gdje se liječi od promrzlina, a socijalna služba sada pokušava pronaći njegovu majku.

Treated: Cuma is being given chocolate at the hospital after good Samaritans donate clothes and food 

Abandoned: Cuma's father has died in Syria and his mother is missing, possibly somewhere in Europe

Dr. Orhan Delidže kaže: “Kada su policijski timovi nakon dojave otišli u spremište uglja  u napuštenoj zgradi pronašli su dječaka vezanih nogu. Bilo je parcijalnih simptoma promrzlina i bio je gladan. Bio je gladan već neko vrijeme kazao je on, ali mi ne znamo koliko dugo je prošlo otkada je posljednji put jeo. Pokušali smo kontaktirati njegovu rodbinu. On ima nanu, ali ona odbija da se brine o njemu. Nismo uspjeli pronaći njegovu majku, a otac mu je nestao u Siriji i vjeruje se da je mrtav”.

Cuma was taken to Erzurum Regional Training and Research Hospital were he was treated for frostbite and and social services are now trying to track down his mother

“On je dijete sa posebnim potrebama i čini se kao da je napušten. Kada su ga policajci pronašli, doveli su ga nama. Nije imao ništa, ali njegova priča je dirnula ljude toliko da su dolazili donoseći mu pidžame, supu i voće”.


Specijalista pedijatrije dr. Sumejra Danišman dodaje da budući da dječak nema rodbine u Turskoj, on će biti predat socijalnoj službi.
“Trenutno poduzimamo potrebne procedure. Ne postoje problemi u njegovom općem zdravstvenom stanju. Dijete ima poteškoće u mentalnom razvoju i psihijatri mu već pružaju potrebnu podršku”.

IslamBosna.ba