IslamBosna.ba – U Turskoj je usvojena nova uredba koja dozvoljava i djevojčicama u školama koje nisu vjerske nošenje mahrame. Turski ministar obrazovanja izjavio je,  a prenijela agencija Anadolija da će prema novom Pravilniku odijevanja u školi biti ukinuta zabrana nošenja mahrame za djevojčice od petog razreda, Ova odredba obuhvatit će djevojčice od petog do dvanaestog razreda (odnosno do okončanja srednje škole), gdje je do sada bilo dozvoljeno nošenje hidžaba samo djevojkama koje su pohađale vjerske škole. Takva odluka je donešena na zahtjev brojnih učenica i njihovih roditelja.
Zamjenik turskog premijera Bulent Arinč je još jučer, nakon zasjedanja Parlamenta istakao da će doći do promjena u Pravilniku o oblačenju u školama koji je predviđao da “djevojke u srednjim školama moraju biti otkrivene kose.”
Turski obrazovni sistem podrazumijeva školovanje koje traje 12 godina, prve četiri godine je osnovno obrazovanje, zatim još četiri godine, koje su između osnovnog i srednjeg obrazovanja i četiri godine srednje škole.
Prije godinu dana, 30. septembra, Turska je ukinula zabranu nošenja hidžaba u javnim ustanovama, nakon čega je, na lokalnim izborima, dobila i prve načelnice općina sa hidžabom.

IslamBosna.ba