IslamBosna.ba– Turski predsjednik, Redžep Tajjip Erdoan, je u petak otvorio prvu državnu islamsku banku, Ziraat Katilim, beskamatnu banku koja je dio najveće turske banke, T.C. Ziraat Bankasi A.Ş.
Govoreći na ceremoniji otvaranja, Erdoan je kazao da očekuje da i druge državne banke uskoro uspostave ogranke za islamsko bankarstvo.

Erdoğan opens Turkey s first state-run Islamic Bank“Banke sa učešćem otvaraju nove horizonte sa svojim modelom partnerstva”, kazao je Erdoan.
Ziraat Katilim je peta islamska banka u Turskoj sa početnim kapitalom od 300 miliona dolara iz Trezora.

Banka planira otvoriti 20 poslovnica u prvoj fazi, a ima za cilj da kraja 2018. godine otvori do 170 poslovnica sa 2.200 uposlenika.

Predsjednik Erdoan je kazao da očekuje da ova banka bude uzor sa 500 podružnica u 2023. On također očekuje da Istanbul postane centar bankarstva sa učešćem. “London je centar bankarstva sa učešćem, a što ne Istanbul?”

Erdoan je naglasio da Istanbul treba zauzeti ‘mjesto koje zaslužuje’ u islamskim finansijama. Turska vlada ima za cilj uspostaviti Istanbul kao regionalni finansijski centar, a zatim kao globalno finansijsko središte do 2023. godine.
Islamsko bankarstvo sačinjava pet posto ukupnog bankarskog sistema, Erdoan kaže: “Udio na tržištu treba povećati na 20 posto do 2023. godine”.

Govoreći na inauguraciji Erdoan je još kazao da očekuje da uskoro Ziraat banka osnuje i ogranak za islamsko osiguranje.
Dvije druge državne banke, Vakifbank i Halkbank, također su dobile dozvolu od državne agencije za banke da uspostave islamske ogranke, a njihovo puštanje u rad se očekuje do kraja godine.

U Turskoj po principima islamskog bankarstva posluju četiri privatne banke, a to su Albaraka Turk, Bank Asya, Turkiye Finans i Kuveyt Turk.

IslamBosna.ba