IslamBosna.ba-  Turska Fondacija za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH)  danas je otvorila predškolsku ustanovu izbjegličku jetimsku djecu iz Sirije dobi između četiri i šest godina u južnoj turskoj pokrajini Kilis, naveli su u srijedu iz ove fondacije.
Ahmet Kenan, menadžer za brigu o jetimima, kazao je da fondacija provodi brojne humanitarne projekte za jetime Sirije kao i njihove porodice.
Predškolska ustanova, otvorena od ponedjeljka do subote, zbrinjava 70 sirijskih jetima. Ona također pruža besplatan prijevoz i ima cilj dvojezičnog obrazovanja preko tri nastavnika koji tečno govore turski i arapski jezik.
“Naš cilj je da nastavimo našu podršku od vrtića do univerziteta. Mi ćemo zaštititi ovu djecu”, kazao je Kenan.

U protekle 22 godine ova humanitarna organizacija je otvorila 32 sirotišta u 11 zemalja. Najmanje 2.350 djece se nalazi u sirotištima ove organizacije u Afganistanu, Bangladešu, Burkini Faso, Indoneziji, Etiopiji, Filipinima, Nepalu, Pakistanu, Somaliji, Tajlandu i Ugandi.
U međuvremenu, u srijedu su počeli Sedmi dani solidarnosti sa jetimima, prema saopćenju organizacije.
IHH, koja vodi brinu o 15.000 jetima u Turskoj i 90.000 širom svijeta, od 2011. godine periodično organizuje Otvorene dane solidarnosti sa jetimima.
Otvoreni dani solidarnosti sa jetimima će trajati tri mjeseca. IHH ima za cilj da završi 324 projekta širom 60 turskih provincija kao i 327 drugih u 35 zemalja širom svijeta tokom ova tri mjeseca.
U saopštenju IHH navodi da će pokušati da dopru najmanje do 170.000 jetima tokom ovog perioda.

IslamBosna.ba