IslamBosna.ba- Zamjenik turskog premijera zadužen za ekonomiju, Ali Babadžan je kazao u srijedu, 20. maja, da Turska planira osnovati, zajedno sa Indonezijom i Islamskom razvojnom bankom (IDB) instituciju pod nazivom ‘megabanka’ koja će funkcionisati kao centralna banka za islamske banke.

Govoreći na 14. sastanku  Generalne skupštine Asocijacije turskih banaka sa učešćem u Istanbulu, Babadžan je kazao: “Na prošlomjesečnom sastanku sa Indonezijom i Islamskom razvojnom bankom mi smo kazali da, kao Turska, mi možemo uložiti najmanje 300 miliona dolara u ovu svrhu, ukoliko bude osnovana u skladu sa principima banke sa učešćem. Mi smo sada povećali naše napore da se osnuje ova banka”.

On je također naveo da sistem osiguranja treba također razvijati koristeći beskamatnu praksu. “Mi vjerujemo da će ovaj sektor također razvijati u narednom periodu. Spremni smo na svaku vrstu podrške”.

On je kazao da postoji preko 300 islamskih finansijskih institucija u 75 zemalja. Babadžan je također naglasio da važnost strukturnih reformi i političke volje u cilju prevazilaženja ekonomske krize. “Vidimo da su zemlje koje sprovode strukturne reforme uspješne, a da oni koji odlažu reforme ne postižu nikakav ekonomski uspjeh”.

Navodeći da je ‘mušaraka’ (vid islamskog finansiranja poslovnih projekata između dvije ili više strana) pozitivan oblik upravljanja rizikom, on je rekao: “Vjerujemo će naš finansijski sistem biti znatno snažniji kada se ovaj sistem proširi u našoj zemlji”.

Babadžan je kazao da su odlučili da prošire tehniku islamskog bankarskog sistema širom svijeta. On je kazao da je Odbor za banke grupe G20 posebno naglasio  metode finansiranja imovinom, i na taj način, sve zemlje članice G20 su zajednički odlučile da podrže, usvoje i više koriste sistem beskamatnog finansiranja, prenosi Yeni Šafek. Babadžan je dodao da je posljednja ekonomska kriza pokazala kako su ‘beskamatne finansijske metode znatno pouzdanije”.

IslamBosna.ba