IslamBosna.ba– Turska je u četvrtak izdala potjernicu u odsutnosti za Fethullaha Gulena na temelju optužbe da je predvodio smrtnosnosni pokušaj vojnog udara u Turskoj.
Odluka suda u Istanbulu je došla nakon što je javni tužitelj za terorizam i organizirani kriminal Tužilaštva u Istanbulu, Džan Tundžaj zatražio potjernicu za Gulenom po prvi put nakon pokušaja vojnog udara.
Sud je donio odluku da je teroristička organizacija FETO infiltrirajući se u Oružane snage Turske imala cilj promijeniti ustavni poredak u ovoj zemlji i preuzeti kontrolu nad svim institucijama i sigurnosnim jedinicama.

U odluci suda je navedeno kako je jedna grupa vojnika lojalnih organizaciji FETO/PDY, koja ima za cilj postati velika i utjecajna politička i ekonomska sila na međunarodnom planu, pokušala izvesti vojni udar i srušiti prvenstveno vladu i druge ustavne institucije te da su tokom pokušaja vojnog udara izvršena su brojna krivična djela.

Potjernica i nalog za hapšenje Gulena je raspisana na temelju optužbi za ‘pokušaj rušenja turske vlade i onemogućavanja njenog funkcionisanja’,’oduzimanje slobode narodu korištenjem sile, prijetnji i varanja’, ‘atentat na predsjednika države’, ‘pokušaj rušenja turskog parlamenta i onemogućavanje njegovog funkcionisanja’, ‘ pokušaj rušenja ustavnog poretka’ te više ubistava.

Gulen, koji živi od 1999. godine u samonametnutnom egzilu u Pensilvaniji, je također optužen da je provodio dugogodišnju kampanju rušenja države infiltriranjem u turske institucije, naročito vojsku, policiju i pravosuđe, formirajući ‘paralelnu državu’.

IslamBosna.ba