Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Philip H. Gordon izrazio je žaljenje zbog protivljenja Turske napretku saradnje NATO-a sa Izraelom i dodao: “Niti jedna zemlja nebi trebala da bilateralne nesporazume prenosi na Savez”.

Gordon je nakon govora u Vanjskom Komitetu Senata na temu “NATO: Chicago i nakon”, odgovarao na pitanja senatora.

Na pitanje senatora Republikanske partije Mike Lee-ya o tome da li očekuje da će Turska smekšati svoj stav o protivljenju prisustva Izraela na samitu Gordon je odgovorio: 

“NATO nije planirao pozvati Izrael u Chicago. Izrael je bitan partner NATO-a i SAD-a. Izrael je član Mediteranskog dijaloga unutar NATO-a. Međutim, zbog logističkih i vremenskih limita, nije bilo planirano raditi sastanak svih vrsta partnerstava. Stoga, uopšte nije planirano odvijanje sastanka zemalja članica Mediteranskog dijelaga, tako da Izrael nije pozvan, te nije bilo moguće da Turska blokira njegov dolazak. Kao što i vi znate, tačno je da Turska i Izrael imaju odnose koji nas zabrinjavaju i jako smo razočarani takvom situacijom. Na diplomatskom planu, mnogo smo se trudili da riješimo ovaj problem. Žao nam je što zbog protivljenja Turske ne možemo da unaprijeđujemo saradnju sa Izraelom u sklopu NATO-a. Niti jedna zemlja nebi trebala da bilateralne nesporazume prenosi na Savez.”

Gordon je na pitanje senatora Lee-ya ” Da li odnos između Turske i Izraela, negativno utiče na odnos između NATO-a i Izraela?” Gordon je odgovorio potvrdno i dodao: “NATO ima historiju saradnje sa zemljama Mediterana. Na ove odnose gledamo u paketu. Prije svega ne prihvatamo da zemlje, međusobno zategnute bilateralne odnose prenesu na savez i saradnju unutar istog”. 

Gordon je naglasio da SAD neće dozvoliti da zemlje članice blokiraju saradnju NATO-a sa ostalim zemljama, ali je naknadno potvrdio tvrdnju senatora Lee-ya da Turska i dalje odbija prisustvovati zajedničkim aktivnostima u koje je uključen i Izrael”. 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *