IslamBosna.ba- Pogrešno je povezivati pitanje turske baze u Kataru sa aktuelnom krizom u Zaljevu, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera, Numan Kurtlumuš.

Katar se nalazi pod blokadom koju su prošlog mjeseca nametnule arapske zemlje uključujući Saudijsku Arabiju, UAE, Egipat, Bahrein i Jemen, koji optužuju Dohu da se miješa u njihove unutrašnje poslove i podržava terorističke grupe.

Vlada Katara snažno odbacuje optužbe i naziva blokadu kršenjem međunarodnog prava.

Turska je stala uz Katar i pozvala Saudijsku Arabiju da okonča sve sankcije.

Prošlog mjeseca, turski parlament je ratifikovao dva sporazuma o raspoređivanju turske vojske u Katar kao i obuci vojske Katara.

Govoreći novinarima nakon sastanka vlade u Ankari, Kurtulmuš je kazao: “Povezivanje krize sa turskom bazom nije u redu. Tenzije i spor između zemalja Zaljeva je potpuno nepovezan sa bazom”.

“Turska vojna baza u Kataru nije samo radi bezbjednosti Katara, već i zbog bezbjednosti cijele oblasti Zaljeva. Turska ima bazu kao dio bezbjednosti područja. Prisustvo turskih vojnika ostaje”.

Zamjenik turskog premijera je također kazao da se kriza može odraziti na druge zemlje ukoliko se ne preduzmu koraci prema njenom rješavanju.

“Povezivanje političke krize sa saudijsko-katarskom krizom je pogrešno. Ukoliko postane dublja, kriza će obuhvatiti sve zemlje u području, na jedan ili drugi način”.

IslamBosna.ba