IslamBosna.ba– Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova, Tanju Bilgidž, je u četvrtak oštro osudio izjavu ruske vlade o tekućim vojnim operacijama.
Bilgidž je upozorio da bi Rusija, prije nego što počne pričati o Turskoj, trebala prvo da pogleda svoje jadno poštovanje ljudskih prava.
U srijedu je Kremlj izrazio svoju zabrinutost zbog turskih vojnih operacija protiv terorističke organizacije Kurdistanske radničke stranke (PKK) i nasilja koje je izazvalo veliki broj žrtava i ekonomskih gubitaka u regiji.
Izjave o ljudskim pravima u Turskoj od zemlje poput Rusije, koja bilježi loše poštovanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava je dobro poznata u svijetu je samo primjer crnog humora’, kazao je on.

Iz ministarstva navode da je Rusija vodila hibridne ratove a također je bila uključena u direktne intervencije u susjednim državama, kao što su Ukrajina i Gruzija, kršeći međunarodno pravo, koraci koje su oštro kritikovali širom svijeta.
Glasnogovornik ministarstva je izjavio da je Rusija intervenirala u Siriji, pružajući vojnu i političku podršku brutalnom diktatoru Bešaru el-Asadu, koji je počinio zločine protiv čovječnosti i ubila je civile svojim zračnim napadima.  Ona bi trebala da prvo pogleda svoje akcije prije nego što počne davati lekcije Turskoj, kazao je Bilgidž.

IslamBosna.ba