IslamBosna.ba- Ministar vanjskih poslova Turske kazao je u srijedu da Ankara ‘ima plan’ za zajedničku operaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi okončali prisustvo IDIŠ- ovih boraca duž bilo kojeg dijela svoje granice sa Sirijom.
Ministar vanjskih poslova Turske, Feridun Sinirlioglu je kazao da su IDIŠ- ovi militanti i dalje prisutni na pojedinim dijelovima turske granice sa sjevernom Sirijom.
“Mi imamo određene planove da okončamo kontrolu koju IDIŠ još uvijek ostvaruje na zoni naše granice”, kazao je on ne navodeći prirodu planova, ali kazavši da će je zajednički provesti sa SAD- om.

“Kada ovi planovi budu završeni, naše operacije će se nastaviti sve većim intenzitetom. Vidjet ćete to u danima koji dolaze”, dodao je on.
Državni sekretar SAD-a, John Kerry je kazao u intervjuu za CNN ‘ulazimo u operaciju sa Turcima’ kako bi zatvorili 98 kilometara granice koja još nije osigurana od IDIŠ-a
Njihovi komentari dolaze usred sve veće koordinirane međunarodne akcije protiv IDIŠ-a nakon terorističkih napada u Parizu u kojoj je ubijeno 129 osoba, a ranjeno 350.

IslamBosna.ba