IslamBosna.ba- Turske sigurnosne snage rano u petak ujutro su pretresle kuće Selahattina Demirtaša i Figen Yuksekdag, kopredsjednike opozicione Narodne demokratske partije (HDP). Snage sigurnosi su uhapsile obje osobe u simultanim operacijama u Dijarbekiru i Ankari.
Na svom Twitter profilu, Demirtaš je objavio se policija nalazi na vratima njegove rezidencije u jugoistočnoj provicniji Dijarbekir.

Figen Yuksekdag koja se ranije nije odazivala na ranije pozive na saslušanje u vezi s istragama o terorizmu koje provodi Državno tužilaštvo u Diyarbekiru.

Jedanaest drugih zastupnika HDP je također navodno uhapšeno od ukupno 59.

Demirtaš se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj kući u Dijarbekiru, dok je Yuksekdag odvedena u pritvor u Ankari.
HDP se našao na udaru zbog svojih bliskih veza sa terorističkom organizacijom PKK. Članovi stranke koji su do sada odbijali da nazovu PKK ‘terorističkom grupom’, prisustovali su sahranama PKK militanata, od kojih su dvojica bila bombaši samoubice koji su ubili na desetine civila u bombaškim napadima u Ankari.
PKK se nalazi na spisku terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u, EU i u julu 2015. godine nastavila je svoju tridesetogodišnju oružanu kampanju protiv turske države. Od tada, u terorističkim napadima PKK-a ubijeno je više od 600 pripadnika sigurnosti, kao i veći broj civila, uključujući žene i djecu, dok je više od 7.000 terorista ubijeno u vojnim operacijama turskih snaga sigurnosti.

IslamBosna.ba