IslamBosna.ba -Turske vlasti su saopćile kako je istaknuti saudijski novinar koji je nestao prije četiri dana nakon ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbul ubijen unutar zgrade, prema izvorima.

Zvaničnik koji je dao izjavu za Reuters je kazao kako je Džemal Hašugdži ubijen s predumišljajem  te da je njegovo tijelo kasnije uklonjeno iz konzulata.

“Početna procjena turske policije je da je gospodin Hašugdži ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu”.

“Vjerujemo da se radi o ubistvu s predumišljajem i da je tijelo kasnije premješteno iz konzulata”.

Izvori nisu naveli kako misle da se ubistvo izvelo.

Ranije u subotu izvori su prenijeli El-Džeziri da je delegacija od 15 saudijskih zvaničnika stigla u Tursku na dan kada je Hašugdži nestao.

“Saudijski zvaničnici su stigli u utorak u Istanbul na dva različita leta”, naveo je  Džemal eš-Šejjal, dopisnik El-Džezire iz Istanbula, navodeći svoje izvore. On je dodao da nije jasno da li su se u saudijskoj delegaciji nalazili sigurnosni ili diplomatski zvaničnici.

Delegacija je isti dan napustila Istanbul i vratila se u Saudijsku Arabiju.

Objave dolaze u vrijeme kada je Turska proširila istragu o nestanku saudijskog novinara nakon što je Saudijska Arabija navela da je u utorak napustio zgradu konzulata.

Turska vladajuća stranka je također saopćila kako će ‘otkriti’ detalje oko Hašugdžijevog nestanka, dodajući kako je ovo pitanje u zemlji doseglo ‘najvišu razinu’.

“Stanje nestalog novinara, detalji o njemu i ko je odgovoran za ovo će biti oktriveni”, kazao je Omer Čelik, glasnogovornik AK stanke na samitu kojim je predsjedavao turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan.

Hašugdži (59) je bivši glavnih urednik saudijskih dnevnih listova el-Arabi i Vatan. Također je bio i medijski savjetnik princa Turkija el-Fejsala tokom njegovog mandata kao ambasadora u Londonu i Washingtonu.

Studirao je na Indiana univerzitetu te je živio u Washigtonu nakon što je 2017. godine pobjegao iz Saudijske Arabije zbog straha od novog vladinog obračuna nad potencijalnim neistomišljenicima.

IslamBosna.ba