IslamBosna.ba- Turska Direkcija za vjerska pitanja (Diyanet) razmatra osnivanje međunarodnog islamskog univerziteta u Istanbulu koji bi bio nalik na al-Azhar u Egiptu. Ovu vijest saopštio je predsjednik Uprave, turski reis dr. Mehmed Gormez na konferenciji za novinare koju je organizirao u sjedištu Turske uprave za hadž u Mekki.

Dr. Gormez je izjavio da će ovaj univerzitet biti od velike važnosti za čovječanstvo i da će ulema koja na njemu bude sticala znanje biti ulema koja će služiti ummetu, a neće biti izvor problema – bit će njihovo rješenje, kazao je Gormez.

Turski reis je još dodao: „Uprava za vjerska pitanja Turske je otvorila nekoliko fakulteta u različitim zemljama širom svijeta nakon što je sa tim zemljama potpisala protokole o saradnji a sada želimo sve te fakultete objediniti pod krov ovog univerziteta o čijem otvaranju razmišljamo i planiramo da se nastava na ovim fakultetima izvodi na engleskom, arapskom i perzijskom jezik“ –  kako prenosi turski list Yeni Šefek.

On je još istakao da ambicije ovog univerziteta nisu da zamijeni al-Azhar, već da mu svojim aktivnostima i djelovanjem bude podrška.

IslamBosna.ba