IslamBosna.ba – Turski ministar odbrane Fikri Išik saopćio je da saudijski zahtjevi za zatvaranjem turske vojne baze u Kataru predstavljaju miješanje u bilateralne odnose dvije zemlje, naglasivši da je uloga ove baze održavanje sigurnosti cijelog regiona i da niti jedna zemlja nema razloga za uznemirenje.

Turski ministar saopćio je da Turska nema nikakvih planova u redefinisanju odnosa sa Katarom i da je cilj turske administracije da se do rješenja dođe dijalogom.

Dopisnik el-Džezire iz Ankare saopćio je da je ova izjava turskog ministra odbrane došla u kontekstu jutrošnjih zahtjeva, koje je Saudijska Arabija i nekoliko zemalja Zaljeva uputili Kataru, a u kojima se, između ostalog, traži zatvaranje turske vojne baze u ovoj zemlji.

Uprkos zahtjevima Saudijske Arabije i drugih zemalja, druga grupa turskih vojnika stigla je jučer ujutru u zračnu bazu el-Udejdid u Kataru i priključilo se prethodnoj grupi, a katarsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da se aktivnosti odvijaju shodno planu i Sporazumu o vojnoj saradnji Turske i Katara.

IslamBosna.ba