IslamBosna.ba- Šefica turske policije prisustvovala je službenoj svečanosti po prvi put noseći hidžab kao dio uniforme nakon što je 27. avgusta u Službenim novinama Turske objavljeno ukidanje ograničenja policajkama.
Svečanost je održana u četvrti Taksim, Istanbul, povodom proslave 30. avgusta, Dana pobjede Turske i Dana Turskih oružanih snaga, a tim povodom se širom zemlje održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

resized_4f84f-35634d4d20160830_2_18850547_13725402U Turskoj je izmijenjen Pravilnik o odijevanju ženskih policijskih službenika, a prema novom pravilniku policajke ispod policijske kape mogu nositi maramu.

U dosadašnjem Pravilniku o odijevanju stajalo da je policajkama zabranjeno da ispod standardne policijske uniforme, policijske kape i šešira oblače civilne jakne, prsluke ili drugu odjeću.

Prema novom pravilu policajkama je zabranjeno da mimo standardne opreme, policijske kape ili šešira oblače civilne jakne, prsluke ili drugu odjeću, izuzev odjevnih predmeta boje uniforme i bez dezena, kojima prekrivaju glavu, pod uslovom da ne prekrivaju lice.

Na današnji dan, prije 94 godine, turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se i obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

IslamBosna.ba