IslamBosna.ba- U antiterorističkoj akciji koja je sprovedena širom Turske uhapšeno je 297 osoba, uključujući najmanje 37 stranih državljana.

“Istovremene operacije su sprovedene u 13 provincija nad velikim brojem ljudi za koje se smatralo da pripremaju operacije protiv civila i turskih snaga sigurnosti. Ukupno 297 osoba koje pripadaju terorističkim organizacijama se do sada nalazi u pritvoru”, stoji u saopćenju iz ureda premijera, Ahmeta Davutoglua.
Policijski izvori navode da se među destinama uhapšenih u Istanbulu nalazi i Halis Bayancuk, osumnjičen za pripadnost IDIŠ-u, poznatiji pod pseudonimom Ebu Hanzala kao i njegova supruga.
Bayancuk je osumnjičen da se nalazi na čelu grupe povezane sa IDIŠ-om a 2014. godine uhapšen je u operaciji protiv El-Kaide.
U Bagcilaru, ubijena je jedna žena, navodno članica zabranjene ljevičarske Revolucionarne narodne oslobodilačke fronte (DHKP-C), tokom pucnjave sa policijom.
Preko 100 osoba je uhapšeno u preko 26 okruga u Istanbulu u operaciji u kojoj je učestvovalo oko 5.000 policajaca. Za veliki broj uhapšenih se smatra da su povezani sa grupama poput IDIŠ-a i njegovog omladinskog ogranka, kao i članovi DHKP-C.

IslamBosna.ba