Islambosna.ba-  Jedan oficir turske vojske je poginuo, a dvojica narednika ranjena u napadu iz pravca Sirije izvedenom na vojne položaje u pograničnom pojasu u gradu Kilisu, a turske snage odgovorile su kotranapadima. Guverner južne turske regije Kilis, Sulejman Tapsiz je za  potvrdio da je iz sirijskog pograničnog pojasa, kojeg kontrolira teroristička organizacija IDIŠ otvorena vatra na položaje pograničnih snaga Turske.

Turske snage su prešle granicu sa Sirijom kako bi se borile sa militantima IDIŠ-a u selu el-Rej, sjevernozapadno od Haleba, prenosi novinar Ibrahim Hajder.
Turski zvaničnik je potvrdio incident.
“Možemo potvrditi da je pucano iz područja unutar Sirije u blizini granice koji se nalazi pod kontrolom IDIŠ-a i jedan turski vojnik je ubijen dok je nekoliko ranjeno”, kazao je visoki zvaničnik vlade pod uvjetom anonimnosti.
“Vojnici su uzvratili vatrom prema našim pravilima- ukoliko neko puca na tursku vojsku oni uzvraćaju paljbu. Još uvijek je rano reći da li će biti daljih akcija”, dodao je on.

Turski tenkovi iz pete oklopne brigade otvorili su vatru na ciljeve IDIŠ-a u Siriji, prenosi AFP pozivajući se na NTV televiziju.

Turske zračne snage su poslale veći broj borbenih lovaca F-16 iz zračne luke Dijarbakir u zonu sukoba na tursko-sirijskog granici, prenijela je turska novinska agencija Ihlas.

Turski premijer Ahmed Davutoglu sazvao je specijalni sigurnosni sastanaka članova kabineta i vrhovnih zapovjednika turskih oružanih snaga, uključujući šefa Generalštaba turske armije Nedžeta Ezela. Nakon sastanka u kabinetu u Ankari, Davutoglu se susreo sa Hakanom Fidanom, šefom turske nacionalne obavještajne agencije, kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja na granici.

U međuvremenu, Republikanska narodna stranka (CHP) i prokurdska Demokratska narodna stranka (HDP) su pozvali na vanredni sastanak Parlamenta.

18:00

U pisanom saopćenju Tuskih oružanih snaga (TSK) potvrđeno je da su napad na turske snage izvršili militantni IDIŠ-a u 1:30, 23. jula. Pet naoružanih terorista otvorilo je paljbu na vojni položaj na granici sa Sirijom i ubijen je jedan vojnik a ranjena su dvojica vojnika, navodi vojska. Kao rezultat turske odmazde, ubijen je jedan IDIŠ-ov terorista. Troje IDIŠ- ovih vozila je također pogođeno, dodaje se u saopćenju.

18:22

CNN Turk prenosi da su od svojih izvora dobili informaciju da je zračnim snagama naloženo da budu u pripravnosti.

18:50

Turkmensko selo Ayyaše, koje se nalazi u neposrednoj blizini granice, je potpuno evakuisano u okolna sela.

19:45

Sukob između turske vojske i IDIŠ-ovih militanata se završio oko 19:40 sati, po turskom vremenu, turske snage su se povukle u sigurnu zonu, prenosi novinska agencija Dogan

IslamBosna.ba