IslamBosna.ba-Turska i Saudijska Arabija bi mogle pokrenuti kopnenu ofanzivu protiv IDIŠ-a u Siriji, dok Rijad također šalje svoje ratne avione u tursku bazu za borbu protiv ekstremista, kazao je turski ministar vanjskih poslova u subotu.
“Na svakom sastanku koalicije mi smo uvijek naglašavali potrebu za strategijom koja će imati široke rezultate u borbi protiv terorističke grupe IDIŠ. Ukoliko postoji strategija (protiv Islamske države) onda bi Turska i Saudijska Arabija mogle pokrenuti kopnenu ofanzivu”, kazao je ministar Mevlut Čavušoglu nakon učešća na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

“Saudijska Arabija je izrazila svoju odlučnost protiv IDIŠ-a govoreći da su spremni da pošalju i borbene avione i vojnike”, kazao je Čavušoglu, dodajući da nemaju određeni plan kopnene operacije.
On je dodao: “Saudijska Arabija također šalje avione u Tursku, u bazu Indžlik. Oni (saudijski zvaničnici) su došli i pregledali bazu. U ovom trenutku nije jasno koliko će aviona poslati”.

“Mi blisko sarađujemo sa Saudijskom Arabijom na mnogo polja, naročito u odbrani, a također imamo bliske odnose sa Katarom. Uprkos što imamo pojedine probleme sa UAE, sada obnavljamo odnose. Ove saradnje imaju značaj na polju stabilnosti i sigurnosti u regiji”, kazao je on.

Čavušoglu je ponovio tursku kritiku nedavne izjave SAD-a, koji ne prepoznaje PYD kao terorističku organzaciju i kazao je da treba da odluče da li su na strani Turske ili PYD-a.
“Niko ne podiže svoj glas prema Rusiji, koja izvodi napade u Siriji, a samo 12 posto napada su usmjereni na teroriste IDIŠ-a. Mi smo tražili rješenje koje će osigurati humanitranu pomoć i prekid napada…Ruski napadi su u znak podrške Assadu, mi to svi znamo. Ali pitanje je sljedeće: Ko će zaustaviti Rusiju da to radi? UN, NATO ili SAD?”,

IslamBosna.ba