IslamBosna.ba- Turski parlament je kasno u petak usvojio nacrt zakona koji se odnosi na sporazum između Turske i Izraela, a u vezi sa pitanjem izraelskog plaćanja odštete za napad na humanitarni brod Mavi Marmara u maju 2010. godine.
Prema sporazumu Tel Aviv će platiti 20 miliona dolara porodicama kao dio dogovora o normalizaciji odnosa između dvije zemlje.
Turska će Izraelu dostaviti bankovni račun na koji će biti uplaćena odšteta, a uplatu će Izrael izvršiti u roku od 25 radnih dana od dana stupanja bilateralnog sporazuma na snagu.

Ranije ovog mjeseca, turski premijer Binali Yildrim je kazao da je Tel Avivi ispunio sve preduvjete za normalizaciju odnosa, koji su prekinuti 2010. godine nakon što su izraelski komandosi napali humanitarni brod Mavi Marmara u blizini Pojasa Gaze i ubili devet turskih državljana a 30 povrijedli, od kojih je jedan podlegao ozljedama gotovo četiri godine kasnije.
Nakon napada Turska je zatražila zvanično izvinjenje Izraela, naknadu za porodice ubijenih i ukidanje opsade Pojasa Gazze od strane Izraela.

Godine 2013., izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izrazio žaljenje zbog incidenta tadašnjem premijeru, sada predsjedniku, Redžep Tajjip Erdoanu.
Pored naknade, Izrael se pristao na humanitarno prisustvo Turske na okupiranom Pojasu Gazze.

Raspodjelu  sredstava ožalošćenim porodicama će vršiti turska vlada

IslamBosna.ba