IslamBosna.ba- Palestinsko Ministarstvo za socijalna pitanja je u subotu počelo s raspodjelom turske humanitarne pomoći u Pojasu Gazze, uključujući i 1.000 bicikala za djecu.
“Došli smo u Pojas Gazze kako bismo dostavili pomoć stanovništvu Gazze”, kazao je Fahrettin Goker iz Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD).


“Predsjednik Redžep Tajjip Erdoan nadgleda pomoć sve dok se ne preda stanovnicima Gazze”, dodao je Goker.
On je dodao da su bicikla poklon djeci iz škole za jetime te da su se obradovali poklonu koji im je poslao turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan  za Kurban-bajram.

Na mjestu podijele bicikala odgovorni iz Gazze su postavili plakat na kojem je pisalo: “Redžepe Tajjipe Erdoanu, vođo islamskog svijeta, stanovnici Gazze te očekuju”.

Jusuf Ibrahim, podsekretar Ministarstva za socijalna pitanja Gazze kazao je da će turska humanitarna pomoć biti distribuirana u fazama te da je u prvoj fazi predviđena podjela za 200 porodica.


Ibrahim je objasnio da će svaki humanitarni paket u prvoj fazi se sastojati od brašna, šećera i ulja. On je naveo da je 100 bicikala podijeljeno u prvoj fazi a da će ostatak biti usmjeren ka djeci koji žive u pograničnim područjima Gazze.
On je kazao da djeca Gazze koriste bicikla kao sredstvo prijevoza.

Dana 7. septembra turski brod sa 2.500 tona humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gazze je stigao u izraelski lučni grad Ašdod i to je drugi brod ove vrste koji je stigao u Pojas Gazze.

IslamBosna.ba