IslamBosna.ba– Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan evocirao je danas, na dan presude ubijenom turskom  Adnanu Menderesu, uspomene na taj trenutak i govorio o tuzi svoga oca, koji je bio moreplovac, naglasivši da je smrtna presuda izrečena Menderesu bila povod da se počne baviti politikom.

U hladu srednjovjekovnih zidina, u starom dijelu grada nalaze se tri groba, u njima su ukopana trojica ljudi koji su osuđeni na smrt i obješeni. Kabur u sredini je kabur bivšeg turskog premijera Adnana Menderesa, koji je svrgnut u vojnom udaru 1960. godine, a godinu dana kasnije, u septembru 1961. obješen. Sa desne i lijeve strane su kaburovi njegovih ministara, ministra vanjskih poslova i ministra finansija, koji su također obješeni zajedno s njim.

Adnan Menderes je prvi legitimno izabrani turski premijer, izabran na izborima, a ne imenovan, u historiji moderne Turske.

Erdoan veoma često spominje Adnana Menderesa. Tako je dopisniku Washington Posta ispričao kako je, kao dijete, u vrijeme kada je donešena presuda protiv Menderesa bio sa svojim babom, koji je bio ribar na Crnom moru i primijetio kod svog oca veliku bol i tugu zbog izrečene presude, ističući: “Tuga koja ga je u tom trenutku zadesila bila je razlog moje posvećenosti politici.”

Vojne pučističke snage su 1960. godine zarobile Menderesa na jednom ostrvcetu u blizini Istanbula. Tu je mučen i sa grupom svojih saradnika, osuđen na smrt, da bi to ostrvo, po Erdoanovom zahtjevu, dobilo ime Ostrvo slobode i demokratije. U toku predizborne kampanje, 2014. godine, Erdoan je kazao: “Mi sada ostvarujemo Menederesov san”, dodavši: “Možda su ga ubili, ali on nije zaboravljen, on je i dalje u našim srcima.”

Glavna karakteristika neuspjelog vojnog puča 2016. godine, koja neodoljivo podsjeća na vojni puč 1960. godine jeste šutnja svih međunarodnih faktora. Ni tada niko nije prstom mrdnuo niti glas pustio na suđenja i egzekucije sprovedene od pučističkih vlasti. Ovogodišnji pokušaj puča je također bio propraćen tišinom međunarodne zajednice, koja je reagovala tek nakon što je bilo jasno da je sve propalo.

Turski liberalni novinar i žestok kritičar predsjednika Erdoana i njegove vlade Mustafa Aykol je, komentarišući sličnosti među pučevima, napisao: “Unuci onih koji su plakali za Menderesom su danas izašli na ulice i spriječili vojni puč. Iskoristili su društvene mreže i organizirali se samostalno protiv vojnog udara.” On ističe sličnosti između predsjednika Erdoana i premijera Menderesa, napominjući da su i jedan i drugi političari umjerene desnice i obojica su na vlast došli uz podršku velikih narodnih masa, čiju popularnost uživaju. Adnan Menderes je, u okrutnom sekularističkom ambijentu, pokušao razvijati ekonomiju liberalizma i otvoriti vrata za prakticiranje vjerskih obaveza, vrativši učenje ezana, nakon 18 godina, sa turskog na arapski.

Očigledno je da predsjednik Erdoan ide stopama Menderesa u razvoju i širenju sloboda u državi i na taj način pokazuje da je islam dio identiteta turskog naroda.

Ko je Adnan Menderes?

Adnan Menderes, prvi turski premijer izabran na legitimnim izborima rođen je 1899. godine. Bio je premijer Turske u periodu 1950.-1960. godine. Osnivač je turske Demokratske partije. Menderes je, prije osnivanja stranke 1946. godine, bio član parlamenta ispred CHP, ili Republikanske narodne partije, čiji je osnivač Ataturk, ali je 1945. godine napustio ovu stranku i godinu dana kasnije osnovao novu, Demokratsku partiju. U periodu njegove vladavine, Turska je ušla u NATO pakt.

U maju 1960. godine, vojska je izvršila prvi vojni udar. Grupa od 38 generala je preuzela vlast, a general Džemal Gursel je preuzeo državu i kasnije imenovan za predsjednika Turske. Premijer, predsjednik i brojni drugi zvaničnici su uhapšeni. Vojska je izdala saopćenje da je vojni udar izvršen kako bi bio sačuvan sekularni tok zemlje i kako bi se onemogućilo vraćanje šerijata i obnova hilafeta. Dotadašnji predsjednik Dželal Bajar je osuđen na doživotnu robiju, a premijer i njegova dva ministra, ministar vanjskih poslova Fatin Ruštu Zorlu i ministar finansija Hasan Polatkan su osuđeni na smrt u septembru 1961. godine i obješeni. Smrtna presuda i ukop su izvršeni na malom ostrvcetu u blizini Istanbula, Yassiada Pučisti su otpustili 235 generala i preko pet hiljada nižih oficira, a među njima je bio i tadašnji načelnik Generalštaba.

U aprilu, 1990. godine, na inicijativu tadašnjeg turskog predsjednika Turguta Ozala, Velika narodna skupština je rehabilitovala Adnana Menderesa i njegove ministre, te su njihova tijela sa ostrva prebačena u stari dio Istanbula, gdje su ukopani a sam predsjednik Turgut Ozal je učestvovao u ukopu, proučivši dovu za njih i kazavši da su oni šehidi, pali za otadžbinu.

IslamBosna.ba