IslamBosna.ba- Katarske novine el-Arab prenijele su informaciju da je katarski emir, Temim b. Hamed Alu Sani danas u kratkoj radnoj posjeti Istanbulu.

Emira su na aerodromu u Istanbulu dočekali katarski ambasador i članovi turske vlade. On se kasnije susreo sa turskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoanom, sa kojim je bilo razgovora o regionalnim pitanjima.

Par dana ranije, turski premijer Ahmet Davutoglu primio je katarskog ministra odbrane Halida b. Muhammeda u svojoj rezidenciji u Ankari.

Šef Nacionalne obavještajne organizacije, Hakan Fidan je također bio prisutan na radnom ručku.
Dvojica lidera su se fokusirala na ekonomske odnose, vojne odbore i povećanje saradnje u vezi regionalnih pitanja, naročito sirijskog građanskog rata.
Karar je jedan od glavnih pristalica pobune protiv sirijskog predsjednika Bešara el-Assada.
Turska i Katar su postali bliski saveznici u posljednjih nekoliko godina, naročito zbog sukoba u Siriji i Arapskog proljeća.

Bilateralni odnosi dvije zemlje su na najvećem nivou u novijoj historiji, posebno nakon potpisivanja vojnog ugovora kojim se obje strane obavezuju da će u slučaju eventualnih napada na jednu stranu, druga strana će se uključiti i pružiti pomoć. Ugovor predviđa i postojanje vojnih baza Turske u Kataru i katarskih u Turskoj.

IslamBosna.ba