IslamBosna.ba- Premijer Turske Binali Yildirim je ponovio da se politika Turske prema Siriji neće promijeniti sve dok je Bešar el-Assad na vlasti.
U intervjuu za BBC- ijev HARDtalk turski premijer je reagovao na spekulacije da je Ankara spremna da ublaži svoj stav prema Assadu kako bi okončali građanski rat u zemlji.
“Sigurno je da stvari u Siriji treba promijeniti ali prije svega treba Assada promijeniti”, kazao je on u intervjuu. “Ukoliko se Assad ne promijeni, ništa se neće promijeniti u Turskoj. Assad snosi najveću odgovornost što se stvari odvijaju na ovakav način”.
Na pitanje novinarke Zejneb Bedavi da li bi Assad mogao ostati na vlasti u međuvremenu, Yilidrim je odgovorim: “Pa, s jedne strane imate Assada a s druge strane imate IDIŠ? Koga od njih preferirate? Assada ili IDIŠ?
Ukoliko mene pitate, mi ne preferiramo nijedno. I Assad i IDIŠ trebaju otići jer predstavljaju problem Sirijcima”.

Na pitanje da li jedni trebaju biti prioritet u odnosu na druge, Yildirim je kazao da uništavanje IDIŠ-a neće riješiti situaciju u Siriji.
“Sve dok je Assad tu, problem neće biti riješen”, kazao je on. “Doći će neke druge terorističke organizacije jer je to stav sirijskog režima koji je stvorio IDIŠ. Njihov način vladanja Sirijom je i stvorio IDIŠ. Oni namjero šalju svoj narod u smrt”.
Yildirim, koji je došao na dužnost u maju, je kazao da je više od 500.000 Sirijac ubijeno u sukobu, koji je počeo u martu 2011. godine, te da je više od devet miliona raseljeno, od čega je oko tri miliona izbjeglo u Tursku.

“Dočekali smo ih kao goste”, kazao je on.
Premijer Turske je branio odluku da odobri državljanstvo Sirijcima što je izazvao reakcije u pojedinim dijelovima turskog društva.
“Do sada smo potrošili više od 11, 5 milijardi dolara na izbjeglice”, kazao je on ističući da je izbjeglicama iz Sirije već odobrena radna dozvola te da će samo onima koji posjeduju vještine korisne za Tursku dobiti državljanstvo.
Premijer Turske Redžep Tajjip Erdoan je prethodno kazao da će stručnim radnicima poput doktora, inženjera i nastavnog kadra biti dato državljanstvo kako ne bi radili na crno.

IslamBosna.ba