IslamBosna.ba– Uslovi i stanje u Palestini naročito u Gazzi će se promijeniti pod turskom upravom shodno tursko-izraelskom dogovoru, kazao je u utorak turski premijer Binali Yildrim.
Govoreći pred zastupnicima Stranke pravde i razvoja (AKP) u parlamentu u Ankari, turski premijer je kazao da će dogovor o normalizaciji odnosa sa izraelskom upravom donijeti pozitivnu promjenu u životima Palestinaca pod izraelskom blokadom u Pojasu Gazze.
“TOKI (Uprava za javnu stambenu izgradnju) gradi stambene objekte, TIKA (Turska razvojna agencija ) gradi bolnice”, kazao je on dodajući da je turski humanitarni brod omogućio stanovnicima Gazze da proslave Ramazanski bajram.
Turska i Izrael su postigli sporazum prošlog mjeseca nakon šest godina zastoja političkih i diplomatskih odnosa nakon što su izraelski vojnici upali na turski humanitarni konvoj brodova i ubili devet turskih i jednog američkog državljanina.
Nakon niza pregovora, Ankara i Tel Aviv su se usaglasili da obnove odnose nakon što je Izrael prihvatio tri turska uslova uključujući izvinjenje Turskoj, odštetu porodicama žrtava i ublažavanje blokade Pojasa Gazze.
U sklopu dogovora Turska i Izrael će obnoviti diplomatske odnose dok će turskim institucijama biti dozvoljen rad u Gazzi.
Turski premijer je također kazao da je kriza s Rusijom završena. “Saradnja s ruskim ekonomskim i turističkim sektorima je počela”, dodao je on.
Yildrim je kazao da se pozitivno ozračje u turizmu osjetilo tokom bajramskog odmora.
On je ponovio da će se u skoroj budućnosti razvijati dobri odnosi sa svim susjednim zemljama uključujući Rusiju i Izrael.”Ali Turska neće odustati od svojih interesa i načela tokom procesa normalizacije”, dodao je on.
Govoreći o NATO- voj protivterorističkoj borbi, turski premijer je kazao da vojni savez treba biti znatno osjetljiviji.
On je naveo da Ankara ima pravo da dobije znatno više podrške u svojim protivterorističkim aktivnostima. “Ukoliko NATO ne pruži ovu podršku Turskoj, Evropa će se suočiti sa znatno većim problemima”, dodao je on.
Govoreći o izbjegličkoj krizi on je kazao da sigurnost Damaska je važna jednako kao i sigurnost Pariza, Londona i Istanbula.
“Ukoliko ne bude sigurnosti u Siriji, priliv izbjeglica u Evropu će stvoriti znatno veću katastrofu”, dodao je Yildrim.
“Sve zemlje moraju shvatiti veličinu ove katastrofe”, rekao je premijer Turske.

IslamBosna.ba