IslamBosna.ba– Turski premijer Ahmet Davutoglu je održao sastanke u subotu sa velikim brojem svjetskih vođa uključujući i njemačku kancelarku i predsjednika Palestinske samouprave.
Na zatvorenom sastanku, u trajanju od 45 minuta, sa Angelom Merkel, čelnici su razgovarali o odgovoru Evropske unije na postojeću izbjegličku krizu i turskim preporukama za rješavanje problema, navodi izvor.
Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbjeglica u posljednjih nekoliko decenija. Ministri unutrašnjih poslova EU su postigli dogovor u utorak da podijele 120.000 izbjeglica na 28 zemalja članica.
Drugo pitanje o kojem su razgovarali ticalo se sirijskog rata. Turski premjer je naglasio potrebu zaštite sirijskog naroda od napada režima Bešara el-Assada i terorističkih grupa, navode izvori.
U sukobu je do sada ubijeno više od 250.000 osoba od 2011. godine i rezultirao je jednim od najvećih egzodusa izbjeglica od Drugog svjetskog rata.
Tokom sastanka sa predsjednikom PA, Mahmud Abbasom, Davutoglu je osudio izraelsku ilegalnu praksu nad palestinskim civilima, uključujući kršenja prava od strane izraelskih sigurnosnih snaga nad Mesdžidu-l-Aksom.

Napetost je nedavno povećana na Zapadnoj obali i Jerusalemu jer sve veći broj jevrejskih doseljenika upada u muslimanska sveta mjesta. Grupe za ljudska prava navode da je više od 150 Palestinaca u posljednjih 15 dana uhapšeno u Istočnom Jerusalemu.
Abbas je optužio Izrael da sabotira mirovni proces na Bliskom istoku i da ne štedi napor da odvoji Zapadnu obalu i Gazzu, navode turski izvori.
Turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu i direktor glavne nacionalne obavještajne organizacije Hakan Fidan su također bili prisutni tokom sastanka sa njemačkom kancelarkom i predsjednikom PA.

Također u subotu, turski premijer je održao sastanke sa predsjednikom Senegala, Macky Sali i tajlandskim premijerom, Prayuth Chan-ocha.

IslamBosna.ba